Type to search

SPRÁVY

Neuveríte, kto je sudca Truban, ktorý prepustil Bödöra na slobodu!

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky júl 08


Má pestrú minulosť! Sudca Špecializovaného trestného súdu Michal Truban v nedeľu prepustil nitrianskeho oligarchu Norberta Bödöra na slobodu.

 

Toto rozhodnutie sa nepozdáva viacerým politikom, ktorí upozorňujú na sudcovu minulosť a možný konflikt záujmov. Nový Čas sa pozrel na to, čo majú Truban a Bödör spoločné. Bödöra zadržali policajti v piatok neskoro večer po návrate z dovolenky v Chorvátsku. Obvinený je v kauze Dobytkár zo zločinu legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Ide o škandál z prostredia Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA), v ktorej mali lietať miliónové úplatky. O Bö­dörovej väzbe rozhodovali v nedeľu desať hodín, no napokon ho sudca Michal Truban pustil na slobodu.

 

„Vo vzťahu k osobe môjho klienta bola dôkazná núdza,“ povedal jeho obhajca Adrián Kucek. Bödör sa k svojmu prepusteniu nechcel vyjadrovať. Rozhodnutie vyvolalo okamžitú vlnu pochybností. „Vôbec sa nečudujem celej verejnosti, ktorá je znepokojená a ktorej sa javí, že toto rozhodnutie nebolo nezávislé a nestranné,“ uviedol podpredseda parlamentu Juraj Šeliga, ktorý upozornil na možný konflikt záujmov. O Bödörovej väzbe pritom Truban nemusel rozhodovať.

 

Portál informuje, že policajti z kauzy Dobytkár navrhovali prokurátorovi, aby Trubana v tomto prípade namietol. Ak by prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vyhovel tomuto návrhu, o oligarchovi by možno rozhodoval iný sudca. Na rozhodovaní o väzbe navyše nebol dozorujúci prokurátor kauzy, zastupoval ho službukonajúci prokurátor.

 

„Ak to bolo úmyselné, je to absolútny škandál a niekto za to musí niesť zodpovednosť,“ uviedol Šeliga, ktorý očakáva, že prokuratúra vec objasní. Premiér Igor Matovič takisto vyjadril pochybnosti. „Mne sa to jednoducho nezdá. Nezdá sa mi, že akurát tento pán rozhodoval a že sa aj pán Bödör tak veľmi rýchlo ponáhľal akurát vtedy, keď tento pán rozhodoval,“ povedal Matovič.

Kočnerov moták

– Truban sa spomína v Kočnerových motákoch.. „Ponúkol sa nám Maťo Rehák na komunikáciu s Michalom T., ale zatiaľ je z toho veľké hovno. Rehák je u mňa táraj a trtko,“ napísal Kočner na papierik, ktorý prostredníctvom svojho obhajcu Andreja Šabíka poslal Petrovi Tóthovi, ktorý ho odovzdal polícii.

–  Sudca sa bráni, že Kočnera nepozná.

– Bödörovo meno sa zas objavuje v Kočnerovej Threeme. Zo správ to vyznieva tak, že bol jeho pravá ruka, ktorá ťahala z polície informácie o ľuďoch, ktorí mu neboli pohodlní.

– Navyše podľa výpovede exsiskára Petra Tótha to mal byť práve Bödör, kto spolufinancoval Kuciakovo sledovanie pred vraždou. On však všetko popiera a Kočnera nazýva len svojím známym.

 

Poľnohospodárska platobná agentúra

– Trubanova rodina dostala z PPA dotáciu na poľovnícky penzión Altmayer v Štiavnických Baniach.

– Paradoxom je, že dotáciu podpisoval bývalý výkonný šéf PPA Ľubomír Partika, ktorý je pre kauzu Dobytkár vo väzbe.

– Bödör je v kauze obvinený zo zločinu legalizácie príjmov z trestnej činnosti.

 

Domová prehliadka

– Bol to práve sudca Truban, kto najprv nevyhovel návrhu prokurátora na vydanie príkazu na domové prehliadky v dôležitých objektoch u Kočnera.

– Prehliadku nepovolil napríklad v dome na Kolibe, kde sa našli Kočnerove nahrávky Gorily.

– Nehnuteľnosť prehľadali až po príkaze sudcu Jána Hrubalu.



sk_SKSlovak
sk_SKSlovak