Type to search

SPRÁVY

Igor Matovič nechce súcit! Neuveríte, čo povedal na adresu Danka

Jozef Dobrik
Jozef Dobrik júl 18


S plagiátmi sa akoby vrece roztrhlo. Najnovšie vyšlo najavo, že opísanú diplomovú prácu má aj premiér Igor Matovič (47), ktorý pre podobný škandál vyzýval exšéfa parlamentu Andreja Danka (45), aby podal demisiu.

 

Na seba a svojich koaličných partnerov má však iný meter. Borisa Kollára (54) a ministra školstva Branislava Gröhlinga (46) vo funkciách podržal a rovnako nechce odstúpiť ani on. Ako sa premiér obhajuje? Matovič odovzdal diplomovku s názvom Daňový systém a jeho vplyv na podnikateľské subjekty v roku 1998 na Fakulte manažmentu Univerzity Komenského v Bratislave. Má 79 strán, z ktorých je väčšina odpísaná z dvoch publikácii. O tom, že záverečná práca má nedostatky, bola pritom verejnosť informovaná už v roku 2012. Knižnica však nechcela dovoliť jej požičanie. Bolo možné do nej len nahliadnuť, vďaka čomu sa zisťovanie jej originality komplikovalo.

 

„Diplomovka bola mojím autorským dielom, ale ani jedno jediné písmeno som na nej nenapísal. Do počítača ju prepísala z mojich poznámok sestra môjho najlepšieho kamaráta z vysokej školy počas spoločnej dovolenky v Chorvátsku,“ zľahčoval pred rokmi rozruch okolo svojej práce Matovič. Teraz vyšlo najavo, že o autorské dielo nejde ani zďaleka. Matovič odpísal prácu z dvoch publikácií. Prvá je od trojice ekonómov Pavla Kárásza st., Juraja Renčka a Pavla Kárásza ml., z ktorej Matovič prebral celé strany aj s tabuľkami. Knihu pritom cituje len dvakrát. Celý text pritom pochádza z nej. Všetko ostatné vydáva za svoj text. V druhej polovici diplomovky pokračuje vykrádaním druhej publikácie Potreba deregulácie daňových systémov v krajinách strednej Európy. Túto knihu cituje tiež len dvakrát pri tabuľkách.

 

Politológ Grigorij Mesežnikov pripomína, že práve Matovič bol najhlasnejším odporcom v Dankovom prípade odpísanej rigorózky, pričom on sám vedel, že má problémy s vlastnou prácou. „Ľudia vo vyspelej Európe odstúpili z verejných funkcií za maličkosti. Danko to však zrejme nedokáže,“ rozhorčoval sa vtedy Matovič. „Keď Andrej Danko odpísal päť kníh a z týchto skopíroval texty a prezentoval ich ako svoje, tak v podstate ukradol duševné vlastníctvo. Tým pádom je Andrej Danko naozaj usvedčený zlodej,“ hovoril Matovič.

 

Po tom, čo Matovič zasadol na premiérsku stoličku, sa ukázalo, že inak pristupuje k svojim súperom a inak k svojim partnerom. Borisa Kollára sa po škandále s plagiátom zastal a nežiadal jeho odstúpenie, ako to urobil pri jeho predchodcovi. „Ak si mám dať na misku váh jednu diplomovku a stabilitu vládnej koalície, určite bude mojou prioritou udržať vládnu koalíciu,“ priznal Matovič. Rovnako postupoval aj pri ministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi, ktorého vo funkcii ponechal. Teraz už je jasné, prečo…

Silvia Porubänová, sociologička

– Premiér povedal, že odstúpi, až keď splní všetko, čo sľúbil. To znamená po voľbách alebo o desať rokov? Takže teraz je otázkou, aby sa toto nezamietlo pod koberec a ako sa budú správať. Ale tým, že sa to multiplikuje, že čoraz viac sa ich odhaľuje, aby tu nebola snaha tvrdiť, že karavána ide ďalej a že toto nie je kauza. Takže bude veľmi záležať na ňom a koaličných partneroch, ako sa k tomu postavia, pretože myslím, že toto sa už nedá zamiesť pod koberec.



sk_SKSlovak
sk_SKSlovak