Type to search

SPRÁVY

Tvrdá smršť na adresu Kollára s Matovičom! Iveta Radičová nemá zľutovanie


S kauzami plagiátorstva záverečných prác našich politikov akoby sa vrece roztrhlo.

 

Čo si myslíte o nedávnych vyjadreniach predsedu vlády Matoviča o spätnom odoberaní titulov? To ešte nebolo verejne známe, že aj on sám opisoval diplomovku.

Budem hovoriť predovšetkým o tých, ktorí prišli k titulu seriózne. Ospravedlňujem sa všetkým študentom a pedagógom, ktorí si zaslúžili svoje tituly poctivo a často veľmi ťažkou drinou. Máme v tejto krajine dosť zlodejov aj veľkého kalibru. To znamená, že ich potrestáme až vtedy, keď zistíme, či všetci ďalší obyvatelia nekradli? Jednoducho, kto poruší normy a zásady, má niesť trest. O tom niet pochybnosti. Nemôžem to rozmazávať spôsobom, že nepotrestám, kým nedolapím všetkých ostatných. Naopak, treba začať trestaním a vytvoriť precedens. V záujme dobrého mena by školy mali pristúpiť k prehodnoteniu v prípade, že sa u nich takýto problém vyskytol.

 

Ako ste vnímali obhajobu predsedu parlamentu Borisa Kollára, že nie je plagiátor, pričom si pomáhal dokladom zo štátneho antiplagiátorského systému. Podľa toho sa necelá štvrtina jeho diplomovej práce zhodovala s cudzími textami.

Rovnako ako Dankovu obhajobu. Nevidím tam žiadny rozdiel. Pretože na verejného činiteľa sa vzťahujú inak zákony na ochranu osobnosti ako na bežného človeka. To je definované aj v našom zákonodarstve aj na úrovni Európskeho súdneho dvora v rozhodnutiach, keď sa politici bránili zákonom na ochranu osobnosti. Verejný činiteľ musí zniesť väčšiu mieru kontroly a kritiky ako bežný občan.

Boris Kollár vyhlásil, že kvôli kauze neodstúpi, ale pokiaľ bude v politike, nebude používať pred menom titul. Premiér zas nevylúčil, že odstúpi, avšak hneď, ako splní všetko, čo ľuďom pred voľbami sľúbil. Aký máte na to názor?

V minulosti vo viacerých demokratických krajinách vysoko postavení ústavní činitelia už pri prvých vážnych podozreniach odstúpili. Takéto sú normy v civilizovaných krajinách. Tak, ako bolo oprávnené žiadať odstúpenie Andreja Danka, tak je dnes oprávnené žiadať odstúpenie predsedu parlamentu aj predsedu vlády. Najmä ak strany vládnej koalície sľubovali zmenu v politickej kultúre. Mimochodom, tieto odstúpenia vôbec nemusia znamenať pád vlády, práveže by umožnili plniť predvolebné sľuby. Tu totiž nejde o to, či politik porušil alebo neporušil vtedy platný zákon.



sk_SKSlovak
sk_SKSlovak