Type to search

SPRÁVY

Koronavírus: Po Matovičovom konzíliu sa ZĽAHLA zem! Neuveríte, čo sa deje


Nakazení pribúdajú, iné krajiny sa chystajú na druhú vlnu možnej koronakrízy, no Slovensko vyčkáva. Už mesiac verejnosť nepočula závery odborného konzília epidemiológov či infektológov, ktoré posudzuje aktuálnych stav v súvislosti s pandémiou na Slovensku.

 

 

Premiér Igor Matovič (47) sa chválil tým, že práve oni sú tí, ktorí navrhujú aktuálne opatrenia bez vonkajších vplyvov. Problémom však je, že už niekoľko týždňov nezasadali, a to sa blíži napríklad začiatok školského roka, kde sa budú stretávať stovky študentov.

 

Pred verejnosť sa odborné konzílium, ktoré zasadalo na Úrade vlády, naposledy postavilo na začiatku júla. V tom čase oznamovali najmä sprísnené opatrenia pri príchode ľudí z rizikovejších krajín. Odvtedy sa však po odborníkoch akoby zľahla zem, a to pravidelne pribúdajú desiatky nových nakazených. Nepriamo to kritizuje aj vedec Pavol Čekan, ktorý sa podieľal na vývoji slovenských testov na koronavírus, ktoré používame.

 

„Už od štvrtka som v Karlových Varoch. Na moje neuverenie, každý večer rozoberajú COVID-19, prípravu na druhú vlnu, chytrú karanténu, testovanie a zvýšenie kapacity na 25-tisíc testov denne, nové odberové miesta, navýšenie zdravotníckeho personálu, novú diferenciálnu diagnostiku chrípky a COVID-19, prevenciu, očkovanie… Hlavný dôvod: robia to preto, aby nemuseli škrtiť ekonomiku, lebo že vraj by to bolo už neúnosné,“ prízvukoval Čekan.

Hnevá ho, že na Slovensku sa prioritne riešia napríklad diplomovky, nájomné byty či facebookové statusy. Zároveň upozorňuje na to, že na Slovensku dochádzajú PCR testy, ktoré sa využívajú na diagnostiku koronavírusu. „Ale žiadnu objednávku SR neregistrujem. A to máme ešte lepšiu, presnejšiu a citlivejšiu verziu. Dokonca už validujeme aj testy na chrípku. Žiadna objednávka = žiadna príprava na ďalšiu možnú vlnu. Zase to bude panika ako v marci,“ uzavrel.



sk_SKSlovak
sk_SKSlovak