Type to search

POLITIKA

Odhalili sme skutočný dôvod, prečo premiér Matovič stráca voličov!

Premiér Igor Matovič (47) stráca a na chrbát mu začína dýchať strana Hlas – SD Petra Pellegriniho (44). Na tretej pozícii sa ustálil Smer – SD a rastie aj Sulíkova SaS. Vyplýva to z posledného prieskumu agentúry Focus.



Ak by sa parlamentné voľby konali na prelome augusta a septembra, zvíťazilo by OĽaNO premiéra Igora Matoviča so ziskom 18,4 percenta hlasov, za ktorým sa umiestnila novovznikajúca strana expremiéra Petra Pellegriniho Hlas – SD. Tú by volilo 16,2 percenta respondentov. Na treťom mieste by skončil Smer takmer s 11 percentami. Víťaz volieb – Obyčajní ľudia – stratil na čele dve percentá oproti predchádzajúcemu prieskumu. Podľa šéfa agentúry Focus Martina Slosiarika za to môžu viaceré faktory, ako napríklad kauza premiérovej diplomovky, ale aj postupné vytriezvenie voličov po voľbách.

 

„Tam to bol dosť výrazný efekt snehovej gule. V takom prípade strana na seba nabalí aj voličov, ktorí k nej nemajú pevnú väzbu, a po voľbách odpadnú,“ uviedol Slosiarik s tým, že časť voličov OĽaNO získava koaličný partner z SaS. Prvýkrát sa na prieskume zúčastnila aj strana Hlas-SD, ktorú v prechádzajúcom prieskume označili iba ako stranu Petra Pellegriniho, čo mohlo podľa Slosiarika nadhodnotiť preferencie.

 

 

Dôsledok reštriktívnych opatrení

Tomáš Koziak, politológ

– Treba vychádzať z toho, čo je iné a čo sa v spoločnosti zmenilo od posledných prieskumov. V tomto prípade je to zrejmé a sú to protikoronové opatrenia, ktorá sa nestretávajú so všeobecnou akceptáciou a hnevajú dosť veľa ľudí a tí nespokojní voliči, ktorí odchádzajú od Matoviča, za to vinia vládu. Strana OĽaNO je najsilnejším členom koalície, preto sa zodpovednosť prelieva na ňu.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak