Type to search

POLITIKA

Politológ preskúmal Matoviča: Prezradil jeho najväčšie TAJOMSTVO!

Rýchly vzostup, strmý pád. Tak by sa dal opísať vývoj preferencií strany premiéra Igora Matoviča (47).


Podľa najnovšieho rebríčka popularity politikov, ktorý v nedeľu zverejnila agentúra Focus, predsedovi vlády Igorovi Matovičovi dôveruje iba 32 % respondentov. Ešte v apríli však v rovnakom prieskume dôveryhodnosti získal premiér 48 %. Dramatický pokles zaznamenali aj preferencie hnutia Obyčajní ľudia. Z volebného výsledku 25 % za 6 mesiacov klesli o 7 %. Matovič za úpadkom popularity vidí cielený útok spojených síl a sprisahanie svojich nepriateľov.

 

Nevie komunikovať pod tlakom

Za jedného z kľúčových nepriateľov si vybral aj médiá. „Áno, plne si uvedomujem, že de facto všetky kľúčové médiá sú v rukách oligarchov, ktorým (a ich politickým chránencom) ideme po krku… A tak sa kobercový nálet na mňa či OĽaNO bude len a len stupňovať,“ doplnil v statuse s tým, že „z hĺbky duše netúži byť druhýkrát premiérom“. „Ale kým ním budem zrejme prvý- a poslednýkrát, z bojiska neutečiem,“dodal. Podľa politológa Tomáša Koziaka sú za pokles preferencií skôr zodpovedné aj podobné statusy. „Matovič nevie komunikovať, keď je pod tlakom. Či je to pri tlačových debatách, na facebooku alebo ako naposledy v pléne parlamentu. Matovič je premiér a mal by komunikovať adekvátne postu, ktorý zastáva,“ vysvetlil politológ.


Pokles sa dal čakať

Viera Žúborová, politologička

– OĽaNO je hnutie, ktoré má veľmi vysoký voličský potenciál, ktorý sa však nepretavuje do stabilnej straníckej štruktúry. Igor Matovič dokázal vypumpovať emócie do takých výšin, že strhol na svoju stranu všetkých voličov, ktorí volia iracionálne na základe emócií, rozhodujú na poslednú chvíľu alebo medzi troma až štyrmi alternatívami. Toto Igor Matovič spravil a tým získal nad 20 % a stal sa premiérom. Ten pokles sa dal očakávať, lebo to nie je ich tradičné voličské jadro, ktoré ich volilo.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak