Type to search

POLITIKA

Odborníci HROMŽIA a bijú na poplach: Vláda môže obmedzovať, čo chce!

Vláda Igora Matoviča (47) síce vyhlásila núdzový stav, no podľa opozície je to iba „naoko“ a odborník dokonca hovorí o mrhaní času! Kabinet totiž nepripravil žiadne opatrenia a ľudia nevedia, akých práv a slobôd sa obmedzenia zavedené núdzovým stavom týkajú. Rozdiel medzi prvou podobnou situáciou a súčasnou, oveľa vážnejšou, je ten, že národ je omnoho viac zmätený.


Bojovať so vzniknutou situáciou sa rozhodla najmä opozícia. Expremiér Peter Pellegrini (44) si myslí, že tentoraz bol núdzový stav vyhlásený v rozpore so zákonom a strana Smer-SD na čele s predsedom Robertom Ficom (56) rovno avizovala, že podá podnet na Ústavný súd.

 

Fico pri tom poukázal na problémy: „Za vlády Pellegriniho bol núdzový stav orientovaný na zdravotníctvo. Teraz je aký núdzový stav? V jeho vyhlásení nie je žiadna predkladacia ani dôvodná správa!“ Premiér Matovič si však naopak myslí, že vláda spravila správny krok. „Núdzový stav sa technicky nedá vyhlásiť len pre zdravotníctvo,“ povedal v čase, keď verejnosti oznamoval rozhodnutie seba a svojich kolegov.


Nad súčasnou situáciou sa však pozastavil aj vedúci katedry ústavného práva UMB Kamil Baraník, podľa ktorého sa občania nedozvedeli nič o konkrétnych opatreniach. „Keď sa nešpecifikuje oblasť núdzového stavu, tak to platí pre všetko,“ povedal Baraník s tým, že vláda môže počas núdzového stavu obmedziť práva a slobody občanov, ale mala by informovať o konkrétnych opatreniach.

 

„Teraz sa to dá interpretovať tak, že vláda si vytvorila bianko zmenku, aby mohla obmedzovať, čo chce. To je však nepochopenie ústavného kontextu, pretože ústavné právo je založené na princípe proporcionality,“ povedal Baraník s tým, že vláda na potlačenie pandémie nemôže používať všetky prostriedky, lebo to je už „svojvôľa“. Vincent Bujňák z Katedry ústavného práva UK tvrdí, že vláda mohla byť konkrétnejšia: „Nie sú opatrenia, nie je formulované, ktorých oblastí sa to týka a kde.“ Poukázal aj na absurdnosť v trestnoprávnej rovine: „Ak niekto ukradne kukuricu, tak mu hrozí 0 až 2 roky. V núdzovom stave to môže byť 10-násobne viac.“ Baraník si myslí, že opatrenia mali byť známe hneď v prvý deň núdzového stavu: „Inak je to mrhanie času.“


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak