Type to search

POLITIKA

Matovič prilieva benzín do ohňa: Z dobrovoľného očkovania bude povinné!

Zdá sa, že aj očkovanie nebude úplne celkom dobrovoľné, ale skôr vynútené. Premiér Igor Matovič vyslovil svoju predstavu o tom ako prinútiť ľudí dať sa zaočkovať. Okrem toho, že zrejme bez očkovania, alebo PCR testu nebudú môcť cestovať do zahraničia, premiér navrhuje, aby nezaočkovaní ľudia nosili na Slovensku naďalej rúška


To, ako vyzerá „dobrovoľnosť“ v podaní vlády Igora Matoviča, sme si už mohli vyskúšať počas prvého a druhého kola celoplošného testovania. „Dobrovoľne“ sme si mohli mohli vybrať, či sa zúčastníme na testovaní nepresnými testami a „budeme mať slobodu“, alebo sa neotestujeme, no budeme zavretí doma a ostaneme niekoľko dní bez príjmu.

 

Napriek tomu, že premiér ešte donedávna hovoril o tom, že očkovanie proti pandémii bude skutočne dobrovoľné, jeho najnovšie vyhlásenia hovoria o presnom opaku.


V pondelok na tlačovej konferencii premiér Igor Matovič ozrejmil, že v EÚ sa medzi členskými krajinami diskutuje o tom, že nezaočkovaní ľudia by sa nemohli pohybovať z jednej krajiny do druhej:

„V Európe sú úvahy toho typu, že ľudí, ktorí nebudú očkovaní, si ich tie druhé krajiny nepustia na svoje územie. Čiže buď budú musieť ukázať očkovací preukaz, alebo aktuálny PCR test. Zrejme takéto obmedzenia budú.“ Takéto úvahy sú síce v rozpore s voľným pohybom osôb v rámci Schengenského priestoru, no samozrejme, každá krajina, si môže chrániť svoje územie, ako len chce.

 

„Tí, čo sa nezaočkujú, tak budú nosiť naďalej rúška. Prečo by mali tí, čo sa zaočkujú, doplácať na tých, ktorí sa nezaočkujú. To zásah do slobody určite nie je, je to objektívne ochrannéopatrenie voči tým, ktorí si povedia, že oni majú slobodu šíriť vírus,“ povedal Matovič


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak