Type to search

POLITIKA

Ranený Matovič rezignuje: TAKTO sa premiér otočil Slovensku chrbtom!

Napriek tomu, že pondelkové mimoriadne rokovanie vlády trvalo niekoľko hodín a pre krajinu bolo veľmi dôležité, premiér Igor Matovič (47) zneho odišiel predčasne. Nepostavil sa tak ani pred čakajúcich novinárov, ktorí dúfali, že sa zjeho úst dozvedia informácie o prípadnom sprísnení opatrení či lockdowne pred Vianocami. Namiesto neho tak urobili šéf zdravotníctva Marek Krajčí (46), minister hospodárstva Richard Sulík (52) a podpredseda vlády Štefan Holý (42). Matovičov predčasný odchod paradoxne viacero ľudí zhodnotilo pozitívne.


Až doteraz bol Igor Matovič tým človekom, ktorý nechýbal azda na žiadnom rokovaní vlády, pandemickej komisie, zasadnutí krízového štábu či následnej tlačovej konferencii. V pondelok sa však udialo čosi nečakané a premiér sa po troch hodinách rokovania jednoducho porúčal. Prítomným novinárom síce sľúbil, že sa ešte vráti a poskytne vyhlásenie, napokon sa tak však nestalo. Žezlo zaňho napokon prevzali ministri Sulík s Krajčím a vicepremiér Štefan Holý.

 

Igor Matovič však nebol jediným, kto rokovanie vlády opustil predčasne. Krátko po premiérovi totiž odišiel aj Jaroslav Naď. Dôvodom jeho skorého odchodu boli rokovania na ministerstve obrany.„Na toto pracovné stretnutie odišiel z rokovania vlády až v čase, keď už boli základné rámce dohodnuté,“uistila nás ministrova hovorkyňa Martina Kovaľ Kakaščíková.


Na otázku, kam odišiel premiér Igor Matovič, nám však nevedeli odpovedať jeho blízki spolupracovníci, ani tlačový odbor Úradu vlády, ktorý nás odkázal priamo na osobu premiéra. Ten nám do uzávierky neodpovedal.

 

Podľa našich informácií z prostredia blízkeho premiérovi prebehlo rokovanie vlády pokojne a o sprísnení opatrení sa viedla vecná diskusia bez konfliktu. Zrejme aj preto si Matovič v istý moment povedal, že na rokovaní už nie je potrebný. Rozhodnutie premiéra neinformovať o záveroch rokovania verejnosť paradoxne víta politológ Tomáš Koziak.

 

Politológ Koziak pripúšťa, že Matovičov krok bol preňho pomerne nezvyčajný, no premiér mohol mať viacero dôvodov. „Jeden z nich môže byť úplne prozaický – mohol mať inú úlohu týkajúcu sa jeho funkcie. Ďalší dôvod môže byť aj to, že si zobral k srdcu kritické hlasy, ktoré hovorili, že by mal zvážiť to, akým spôsobom komunikuje protipandemické opatrenia,“povedal Koziak. Zdôraznil, že na zmiernenie spôsobu vyjadrovania ho vyzývala verejnosť aj niektorí politici, napríklad prezidentka Zuzana Čaputová.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak