Type to search

POLITIKA

Boj proti korupcii? Matovičova vláda sa poriadne VYFARBILA!

Vynárajú sa viaceré otázniky. Nová vláda Igora Matoviča (47) postavila svoj úspech najmä na tézach proti korupcii či antirodinkárstvu. Najnovšie nominácie ľudí v okolí ministrov za OĽaNO však vyvolávajú minimálne zdvihnuté obočie či dokonca pobúrenie koaličných partnerov.


Predmetom polemiky sa stalo meno poradcu ministra financií Eduarda Hegera Michala Miškoviča, ktorý dostal zákazky za státisíce eur, a najnovšie vyšlo najavo, že je obžalovaný v kauze falšovania podpisov. Nový štátny tajomník na vnútre Vendelín Leitner zase figuroval v sledovačke vojenského obranného spravodajstva za Radičovej vlády pre korupciu.

 

Miškovičovo meno sa spomína už niekoľko týždňov po tom, čo sa objavili informácie, že po nástupe novej vlády dostal ako advokát zákazky za 800-tisíc eur od viacerých štátnych úradov. Zároveň však ide o poradcu ministra Eduarda Hegera, ktorý po najnovšie zverejnených informáciách povedal, že ho prijal iba dočasne.


Miškovič podľa zistení figuruje v kauze falšovania podpisov, pre ktoré súkromná firma prišla o desiatky tisíc eur. Celý spor sa ťahá ešte od roku 2017, keď Miškoviča obžalovali, no verdikt doteraz nie je na svete. Prokurátor tvrdí, že podpisy v spore medzi dvoma súkromnými spoločnosťami sfalšoval práve Miškovič. S firmami oficiálne nemal nič spoločné, no súvisieť to môže s jeho biznispartnerom. Zaujímavé je, že už pred časom šéf SaS Richard Sulík povedal, že zmluvy s Miškovičom, ktorý je Hegerov kamarát, sú hanbou.

 

Nový tajomník na vnútre Vendelín Leitner nie je nepopísaný list, keďže ho počas Radičovej vlády špehovalo vojenské obranné spravodajstvo. Upozornila na to Nadácia Zastavme korupciu. Leitner bol u vojakov ako riaditeľ Vojenských spravodajských služieb za vlády Mikuláša Dzurindu a neskôr ako poradca ministra obrany Ľubomíra Galka. Ďalšia súčasť vojenskej tajnej organizácie ho odpočúvala.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak