Type to search

POLITIKA

Opozícia pritlačila vládu k múru a žiada jediné: Táto vláda musí SKONČIŤ!

Poslanec Národnej rady a predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini prostredníctvom videa vyzýva premiéra Matoviča, aby odvolal ministrov Sulíka a Hollého. Žiada tiež predčasné voľby.


“Pred troma dňami som pripomenul Igorovi Matovičovi, že je predsedom vlády Slovenskej republiky. A pokiaľ je predseda vlády presvedčený, že jeho minister hospodárstva je idiot, ako sám povedal, a zodpovedá za smrť tisícov ľudí, nemá mu vypisovať statusy na Facebooku, má ho jednoducho odvolať. Pán premiér však toho nie je schopný,” uvádza na začiatku videa Pellegrini.

 

“Včera však k pánovi Sulíkovi pribudol ďalší kandidát na okamžité odvolanie. Konečne sme sa dozvedeli, ako to bolo so súkromnými cestami vicepremiéra Štefana Hollého do Veľkej Británie. Pán Holý celé týždne odmietal odpovedať na otázku, či si dal po návrate urobiť PCR test na koronavírus alebo podstúpil karanténu. Odvčera vieme, že vicepremiér navštevuje Britániu na papalašskú výnimku z pravidiel, ktorú mu udelil hlavný hygienik,” konštatuje bývalý premiér Pellegrini a pripomína, že Holý pred Vianocami osobne vyzýval ľudí, aby nikam necestovali.


Ďalej dodal, že Holý však súkromne cestoval, namiesto testu použil výnimku a o tri dni po jeho príchode zostalo 6 členov vlády pozitívnych na vírus. “Podpredseda vlády zásadným spôsobom ohrozil zdravie a životy svojich kolegov a občanov Slovenskej republiky. Premiér Igor Matovič by ho mal okamžite z funkcie odvolať,” tvrdí Pellegrini. Predseda vlády podľa neho nie je schopný konať a vyvodzovať zodpovednosť voči svojim ministrom rovnako, ako nie je schopný konať ani parlament a vyvodiť zodpovednosť voči vláde.

 

“Vládna Koalícia žije v papalašskom presvedčení, že na ňu sa žiadna zodpovednosť a žiadne pravidlá nevzťahujú. A to je stav, ktorý sa dá vyriešiť iba tak, že ľudia nanovo rozdajú politické karty a povedia, kto má ich mandát a dôveru. Preto sme včera do parlamentu podali návrh ústavného zákona na skrátenie volebného obdobia národnej rady a vypísanie predčasných volieb.  Táto partička už nie je schopná sebareflexie, nech teda aspoň s pokorou príjme, aké vysvedčenie im dajú v nových voľbách sami občania,” zakončil Pellegrini svoj prejav.

 

Premiér Igor Matovič (OĽANO) v sobotu uviedol, že od úradu dostalo výnimky z rôznych dôvodov viac ako 500 ľudí. Mrzí ho, že Holý nepriznal novinárom hneď, že mal takúto výnimku. “Volal som s ním a povedal mi, že túto výnimku si uplatnil len 13. decembra a odvtedy už nie,” spresnil premiér.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak