Type to search

POLITIKA

Odborník sa TVRDO pustil do premiéra: Ak padne vláda, je to Matovičova chyba!

Z koalície neodchádzajú! Strana SaS napriek koaličným konfliktom s hnutím OĽaNO ostáva vo vláde. Minister hospodárstva a predseda liberálov Richard Sulík (53) však označil päť bodov, v ktorých mal premiér Igor Matovič (47) klamať, keď na neho útočil. Ako celú situáciu vníma odborník?


Liberáli svojho partnera vyzvali, aby sa držali koaličnej dohody. Nezhody teda nemajú riešiť na verejnosti, ale najskôr si ich vydiskutovať na koaličnej rade. V posledných dňoch vzniklo dusno, keď Matovič obvinil svojho kolegu z koalície z toho, že na rokovaní vlády súhlasil s celoplošným testovaním a verejnosti povedal niečo iné. Sulík to však poprel, ospravedlnil sa a vysvetľoval, že sa len nepochopili.

 

Ešte predtým však vláda na žiadosť ministra obrany za OĽaNO Jaroslava Naďa (39) zverejnila nahrávku z rokovania. „U Matoviča ma takáto reakcia neprekvapuje. No z rokovania vlády by sa to nemalo, je to nebezpečné,“ povedal bezpečnostný analytik Juraj Zábojník, ktorý prízvukoval, že diskusia medzi predstaviteľmi vlády nemá nič spoločné so zákonom o slobodnom prístupe k informáciám.

 

Sulík však priznal, že kroky premiéra mu neboli príjemné. „Intenzita útokov Matoviča na moju adresu ma prekvapila,“ povedal šéf liberálov s tým, že mu zásadne prekáža až 5 vecí. Domnieva sa, že jedna by mohla mať aj trestnoprávnu rovinu, no riešiť to nemieni: „Matovič ma obvinil zo smrti 4,3-tisíca ľudí. To už je naozaj za čiarou.“ Premiér totiž povedal, že Sulík môže za 4,3-tisíca potencionálnych obetí. Vraj preto, že nebol schopný kúpiť testy. Ten však oponoval, že zdržanie pri zadovážení testov bolo zapríčinené zlým zadávaním od ministerstva zdravotníctva.

 

Politológ Radoslav Štefančík hovorí, že Sulíkova reakcia je pochopiteľná. „Matoviča možno Sulíkovo doterajšie chladné nereagovanie vyprovokovalo k ďalším útokom. Ak padne vláda, bude to Matovičova vina,“ dodal odborník. Ako sa na spor pozerajú ostatné koaličné strany, sme sa snažili zistiť od ich lídrov. OĽaNO a Za ľudí mlčia, Sme rodina odkazuje, že si to musia riešiť medzi sebou.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak