Type to search

POLITIKA

Matovič je v koncoch: Odborníci obviňujú vládu zo zlyhania! TAKTO sa rozhodli zkročiť

Odborníci z prostredia justície a práva sa za krátke obdobie už druhý raz postavili proti vláde. Tentoraz poukazujú na možné zneužívanie pandémie na presadzovanie zákonov, ktoré s núdzovým stavom nesúvisia. Počas prijímania protipandemických opatrení vraj dochádza aj k neodôvodneným zásahom do ľudských práv! Pod výzvu sa už podpísalo 168 signatárov, vrátane renomovaných a známych mien.


Sudcovia, advokáti a príslušníci ďalších právnických profesií vo výzve sformulovali výhrady k viacerým udalostiam, ku ktorým došlo a ktoré majú mať za následok porušovanie princípov právneho štátu! „Dochádza k ústavným zmenám, ktoré vôbec s núdzovým stavom nesúvisia a v rámci ktorých parlament obral Ústavný súd o významnú právomoc preskúmavať súlad ústavných zákonov,“ myslí si advokátka a bývalá dlhoročná zástupkyňa Slovenska pre Európsky súd pre ľudské práva Marica Pirošíková.

 

Extrémne riskantné je podľa právnikov aj využívanie skrátených legislatívnych konaní. V roku 2020 ich vraj bolo takto prijatých viac ako 60. „Ignorujú sa pravidlá legislatívneho procesu,“ povedal vysokoškolský pedagóg Branislav Fábry (43). Zo sudcov sa k výzve pripojila aj členka súdnej rady Marcela Kosová: „Kroky výkonnej a zákonodarnej moci majú cez súdnictvo negatívny dosah na občanov.“

 

Bývalý podpredseda Ústavného súdu Eduard Bárány (65) pod výzvou síce nie je podpísaný, ale je s ňou stotožnený: „Obsah tejto výzvy mi je veľmi blízky. Právne úpravy v skrátenom legislatívnom konaní v rámci núdzového stavu, ktoré ovplyvnia životy ľudí na desaťročia, sú hlavná nehoráznosť.“

 

„Najväčším problémom je, že opatrenia sa prijímajú celoplošne bez ohľadu na významné regionálne rozdiely v počte nakazených. Pokiaľ ide o súčasné celoplošné testovanie poukazujem na absolútne ignorovanie hlasu odborníkov, ktorí upozorňujú na plytvanie ľudskými zdrojmi a ohrozenie verejného zdravia,“ povedala Pirošíková. Odkazuje v tomto ohľade na upozornenia odborníkov, že združovanie ľudí pri čakaní na odber pri plošnom testovaní je rizikové pre šírenie vírusu, pretože tu už cirkuluje oveľa infekčnejší britský variant. Preto odborníci odporúčajú testovať len v miestach s najvyšším výskytom, rizikových prevádzkach, či strategických podnikoch.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak