Type to search

POLITIKA

Matovič posiela Slovákom OTVORENÝ odkaz: “Správajte sa, ako by ste pozitívni boli!”

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) v nedeľu večer predniesol mimoriadny príhovor k národu, v ktorom poďakoval organizátorom aj zúčastneným občanom za to, ako cez víkend prebiehalo plošné skríningové testovanie.


„Ďakujeme vám, že chránite svoje zdravie aj zdravie vášho okolia. V rámci akcie Zachráňme spolu životy, plošného skríningového testovania, ktorá prebieha až do utorka, identifikujeme desiatky tisíc ľudí s pozitívnym výsledkom testu, ktorí rovno môžu odísť do karantény a tým pádom neohrozia svoje okolie. Spoločne takto zásadným spôsobom pomôžeme odľahčiť preťaženým nemocniciam a zdravotníckemu personálu,“ uviedol v nedeľu Úrad vlády SR.

 

Na druhej strane však úrad premiéra Igora Matoviča poprosil občanov o zodpovednosť aj pri negatívnom výsledku testu. „Aj v tomto prípade je totiž potrebné dodržiavať opatrenia voči sebe i svojmu okoliu.“ Premiér Matovič vo svojom príhovore doplnil, že sa očakáva, že do utorkového (26. februára) večera sa príde dať otestovať približne 2,7 milióna ľudí. Matovič očakáva, že cca. 30-tisíc bude identifikovaných ako pozitívnych. Sú to podľa neho ľudia, ktorí sú najviac infekční.
 
Matovič nazval testovanie „našim úžasným spoločným projektom“. Poďakoval ľuďom, ktorí sa zúčastnili a chránia tak podľa neho zdravie svojich blízkych ale aj zdravie ostatných ľudí, ktorých nepoznajú. Tí, ktorí sú pozitívni to podľa premiéra „nemajú vzdávať“. „Aby ste bojovali aj v rámci svojej domácnosti. Aby ste si nepovedali, keď prekročíte prah domu, že keď to máte, tak už to musí dostať celá vaša rodina. Poznám vo svojej blízkosti ľudí, ktorí takto ku tomu pristúpili a nebolo to úplne správne.
 
Mňa moje baby zavreli v izbe na 10 dní a nemohol som odtiaľ ani vyliezť. Takže, ono sa to dá,“ hovorí s typickým úsmevom Igor Matovič. Tí, ktorí sú negatívni, sa majú podľa premiéra správať tak, ako keby boli pozitívni. „Vás, ktorí ste dostali rozhodnutie, že ste negatívni, poprosím, správajte sa, akoby ste pozitívni boli. Jednoducho, tá choroba je hnusoba, ozaj – potvora. Za pár hodín môžete byť pozitívny a nebolo by správne teraz dni a týždne žiť s tým, že vy ste zobliga a vám a vašim blízkym sa nič nemôže stať.“


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak