Type to search

SPRÁVY

Odborníčka sa pustila do Matoviča za Francúzsko: “Bola to urážka hostiteľa!”

Ako zhodnotila bonmoty premiéra Igora Matoviča v Elyzejskom paláci odborníčka na protokol?


Premiér Igor Matovič bol v stredu na oficiálnej návšteve Francúzska. Ako na nej podľa odborníčky na protokol zapôsobil? “Obidvaja štátnici, slovenský premiér a francúzsky prezident pôsobili uvoľneným, šarmantným, ale miestami až nasilu priateľským a žoviálnym dojmom. Možno to vyplýva z ich veku. Igor Matovič má 48 a  Emanuel Macron 44.  S prihliadnutím na iných svetových lídrov sú relatívne mladí, možno preto to tykanie a oslovenie krstným menom,” hovorí Mária Holubová.

 

Hneď však dodáva, že kým Kennedymu to vyšlo, nášmu premiérovi ani veľmi nie. “Premiér Igor Matovič mal vo svojom prejave tých “bonmotov” viac. Zase tam bol pokus o vtip, o dobrú náladu, ale o tom zahraničné návštevy top lídrov v súčasnej dramatickej situácii asi nie sú. Naozaj sú všetci ľudia bratia, ako sa píše v jednom románe, ale Slovensko rozhodne nie je menší brat Francúzska. Nemôžeme porovnávať neporovnateľné,” povedala pre PLUS 7 DNÍ.

 

Podľa Holubovej je problém, ak sa nechá predstaviteľ štátu uniesť domácimi témami na medzinárodnej pôde. Matovič navyše vyrozprával aj príbeh zo svojho teplého domova. “Snaha o vtip bolo aj rozprávanie príbehu ako pána premiéra strihala pred odchodom na štátnu návštevu manikúrovými nožničkami jeho 11-ročná dcéra,  lebo kaderníctva nie sú v prevádzke.  Možno to v tomto prípade vyšlo…  Ale prezentovať pri štátnej návšteve revoltu, ešte vtedy pána poslanca Igora Matoviča, keď demonštroval v Cannes pred vilou bývalého ministra Počiatka, je naša vnútorná záležitosť. Týmto aktom získal Igor Matovič sympatie voličov na Slovensku, ale na medzinárodnom fóre a pri zahraničnej návšteve to nemal “vyťahovať”…bolo to ťažké faux pas a urážka hostiteľa,” usúdila Mária Holubová.

 

Chybičku krásy z hľadiska protokolu však podľa nej urobil aj sám Emmanuel Macron. “Gesto pána prezidenta, keď počas prejavu nášho premiéra držal nad jeho hlavou dáždnik, bolo z hľadiska protokolu nepatričné, aj keď mohlo vzbudiť určité sympatie. Ale asi skôr rozpaky,” všimla si.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak