Type to search

POLITIKA

Premiér to VZDAL! Takto sa chce Matovič VYTRAŤIŤ z premiérskej funkcie

Nápad na dočasné stiahnutie do úzadia vraj prišiel priamo od Matoviča.


Igor Matovič by sa dočasne mohol stiahnuť z postu predsedu vlády, aby tak urovnal koaličnú krízu. Vraj takýto nápad vymyslel samotný Matovič, ktorý chce vládnu koalíciu udržať pokope za každú cenu, a tak hľadá riešenia, ktoré by mohli konflikty nateraz zažehnať, informujú TV Noviny.

 

Slovensko sa momentálne zmieta v hrozivej situácii uprostred pandémie, aj keď krivka nových prípadov, hospitalizácií a úmrtí zdanlivo vyzerá mierne nalomená. Igor Matovič mal s koaličnými partnermi v piatok diskutovať do noci, čo vyvrcholilo práve jeho nápadom dočasne sa vzdať postu premiéra. Zatiaľ však nevedno, ako by dočasná zmena na premiérskom poste v praxi prebehla.  Matovič zrejme neráta s podaním demisie, pretože v tom prípade by automaticky demisiu podávala celá vláda, a tak by mohlo ísť len o symbolické riešenie, ktoré by na čelo vlády v praxi dosadilo inú tvár. Nie je jasné, na akú dlhú dobu by bol súčasný premiér ochotný odísť do úzadia a akú úlohu by medzitým vykonával.

 

„Koalícia však ešte musí vymyslieť, ako sa dá toto netradičné riešenie ústavnoprávne zrealizovať,“ uvádzajú TV Noviny s odvolaním na viacero zdrojov z koaličných strán. Strany koalície vraj nad touto alternatívou rozmýšľajú, ale cez víkend prebehnú interné rokovania SaS aj Za ľudí, na ktorých sa vyjasnia požiadavky aj potenciálne spôsoby, ako pokračovať. Richard Sulík avizoval, že jeho strana povie v pondelok či odchádza z koalície alebo v nej zostane.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak