Type to search

POLITIKA

Odborníci varujú pred KATASTROFOU: Neuveríte, čo môže ZNIČIŤ vládnu koalíciu!

Vládna kríza je údajne na konci! Premiér Igor Matovič (47) odchádza zo svojho postu, stranu SaS čaká návrat do koalície a niektorých odídencov aj návrat do vlády. Napriek tomu však nad jej ďalšou budúcnosťou visí niekoľko otáznikov súvisiacich s jej novými členmi či so stabilitou. Politológ Tomáš Koziak nám prezradil aj to, kto je na konci dňa porazeným a kto víťazom sporu strán.


Kým koaliční politici Matovičovi a jeho vláde gratulovali, opozícia sa nestačila čudovať. „Demisia nemôže slúžiť len ako nástroj vydierania alebo nejakej politickej taktiky,“ povedal líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Vyzval prezidentku, aby iniciatívu zobrala do vlastných rúk. Pokiaľ nevymenuje nového premiéra, môže totiž podľa neho o novej vláde rokovať aj ona. Rovnako kritický postoj zaujal aj bývalý vyšetrovateľ Jozef Šátek. „Pani prezidentka Zuzana Čaputová je povinná zvažovať rozumné dôvody: či prípadným vymenovaním Igora Matoviča na post ministra povereného riadením ministerstva financií nespôsobí závažné ohrozenie riadneho chodu tohto ministerstva, keďže daná osoba nemá ani základy na pochopenie základov finančnej a národohospodárskej politiky,“ napísal na sociálnej sieti.

 

Najväčším prekvapením však zostáva fakt, že Matovič si doslova vymení miesto s Hegerom a je možné, že všetci odstúpení ministri sa opäť vrátia na svoje miesto. „Toto je zvláštna kombinácia, s ktorou sa nepočítalo,“ myslí si politológ Tomáš Koziak s dôvetkom, že „post ministra financií vyžaduje odbornosť, skúsenosť a schopnosť ho riadiť”.

 

Na záver odborník povedal, že na konci dňa sú všetci víťazmi, ale aj porazenými. „Víťazi sú všetci koaliční politici tým, že sa im podarilo zachovať koalíciu,“ povedal Koziak s tým, že je medzi nimi aj Matovič, ktorý dokázal zotrvať vo vláde, ale aj strany, ktoré žiadali jeho odchod z premiérskeho kresla. Medzi porazených podľa Koziaka patrí  vládna koalícia. „Mnohých voličov táto kríza zjavne zneistila,“ vysvetlil, a dosahy krízy sa zrejme odrazia na ich preferenciách. „Lúzrom” je podľa neho strana Za ľudí, ktorá prišla o dvoch poslancov ešte pred vyriešením krízy.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak