Type to search

POLITIKA

Matovič nemá chrbtovú kosť! Politológ otvorene: TOTO je najväčší PROBLÉM expremiéra

Jozef Dobrik
Jozef Dobrik máj 08

Zaujímavým sa ukazuje fakt, že za mnohými koaličnými napätiami stojí práve Igor Matovič (OĽaNO).


Vyzerá to tak, že je de facto jedno, či stojí pri hlavnom kormidle na poste predsedu vlády, alebo na poste ministra financií. Výsledky sú podobné, ak nie rovnaké. Vychádzajúc zo skúseností je dosť pravdepodobné, že časom rozpúta ďalšiu koaličnú nezhodu, ktorá môže potenciálne vyústiť aj do hlbšej krízy. Pre agentúru SITA to uviedol politológ Ján Ruman z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Minister financií Matovič prišiel so zámerom zvýšiť daňovo-odvodové zaťaženie. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) a hnutie Sme rodina vyhlásili, že sú proti tomu, aby sa dane a odvody zvyšovali, pre SaS je to dokonca podľa vyjadrení jej predstaviteľov „červená čiara”.

 

„Igor Matovič je v tomto smere fenoménom. V konečnom dôsledku vlastne komplexne odzrkadľuje celkový stav kvality politiky na Slovensku v súčasnosti. Je lakmusovým papierikom politickej kultúry, kompetentnosti rozhodnutí, naplánovaných stratégií. Zámer zvýšiť daňovo-odvodové zaťaženie hodnotím ako ďalšie z rady prvoplánových rozhodnutí s populistickým akcentom,” doplnil Ruman. Dokumentujú to podľa neho aj polovičatosť a emocionalita, ktoré tento návrh sprevádzali.

 

Matovič sa nechal počuť, že v prípade, ak nezíska podporu pre túto reformu, bude rokovať aj s opozíciou. „Opätovne to potvrdzuje jeho štýl vykonávania politiky, obzvlášť ako si uzurpuje moc. Keď nezíska podporu medzi koaličnými partnermi, je schopný sa spájať aj s politickými oponentmi, ale len vtedy, keď to on potrebuje,” podotkol politológ. Toto volebné obdobie doposiaľ podľa neho naznačilo, že moc a politický marketing sú elitami považované za najdôležitejšie, a dôsledky sú potom zrejmé.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak