Type to search

SPRÁVY

Nepredvídateľný Kollár sa OTOČIL vláde chrbtom: Neuveríte, prečo PODRAZIL koalíciu

Jozef Dobrik
Jozef Dobrik máj 20

Bude z tohto konfliktu opäť koaličná kríza?! Sme rodina prichádza s návrhom na skrátenie kolúznej väzby a už teraz je jasné, že môžu rátať aj s podporou opozičných strán Hlas, ĽSNS a Smer.


Šéf parlamentu Boris Kollár ministerke Kolíkovej vyčíta, že s návrhom neprišla skôr a „vykašľala“ sa naň. Vyjadril obavu z toho, že kolúzna väzba sa používa ako trest. „Nestačím sa diviť, ako tu počúvam, pani ministerka, ako ste vy pripravená urobiť ambiciózny zákon. Pýtam sa: Čo ste robili celý rok? Koľko budeme ešte počúvať, že ste ambiciózna? Ešte ďalší rok, tretí rok?(..) Rok ste ministerkou, dodnes to nie je. Ja som vás o to prosil na jeseň minulého roku,“ rozhorčoval sa Kollár v pléne.

 

O skrátení kolúznej väzby sa malo včera diskutovať na koaličnej rade. Premiér Eduard Heger dúfa, že dospejú pred hlasovaním k dohode. Už teraz je však jasné, že skrátenie kolúznej väzby podporujú aj opozičné strany, čo môže poriadne zamiešať kartami. Exminister Ján Richter zo Smeru hovorí, že v prípade skrátenia kolúznej väzby majú rovnaké videnie ako hnutie Sme rodina.

 

“Môže to vyzerať na istú formu vládnej krízy. Ak máme proti sebe v rámci koalície kategorické vyhlásenia, kde jedni sú za zmiernenie kolúznej väzby a druhí nie sú za zmiernenie, tak samozrejme, že z toho môže vzniknúť konflikt. A tak ako v minulosti, tento konflikt môže prerásť do takých rozporov, ktoré možno nazvať vládnou krízou. Uvidíme, ako to v utorok dopadne,” hovorí politológ Tomáš Koziak.

 

“V každom prípade treba povedať, že argumenty zo strany Borisa Kollára sú veľmi účelové a nedá sa za tým vidieť nič iné len to, že majú v kolúznej väzbe svojho človeka a chcú sa k nemu zachovať ako k „nášmu človekovi“. Takže toto je podstatné, ako aj postoj ostatných členov koalície. Napríklad strany SaS respektíve strany Za ľudí, lebo myslím, že aj oni sú proti tomuto zmierneniu. Uvidíme, ako to dopadne, ale toto skutočne môže vyvolať konflikt, ktorý naberie podobu vládnej krízy,” doplnil politológ.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak