Type to search

POLITIKA

Pod Matovičom sa topí ĽAD: Obvinený Zurian chce ku dnu stiahnuť aj expremiéra!

Jozef Dobrik
Jozef Dobrik máj 23

Dianie okolo bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana (43) naberá na obrátkach. Po tom, čo ho polícia obvinila a spravila raziu v jeho popradskom byte, sa bývalý policajt vracia na Slovensko.


Ešte zo zahraničia stihol dať niekoľko vyjadrení k aktuálnej situácii, pričom spomína aj vysokých vládnych predstaviteľov. Ako na neho reagujú? Zurian má byť obvinený zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a z ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Má to súvisieť s výpoveďou bývalého siskárskeho námestníka Borisa Beňu, ktorý sa nedávno dohodol na päťročnej podmienke za spoluprácu s políciou. Beňa tvrdí, že Zurian mu prezradil policajné rozpracovanie a odpočúvanie bývalého šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) Ľudovíta Makóa a Beňa ho tak na základe týchto informácií varoval pred zatknutím.

 

Zurian pokračuje ďalej a tvrdí, že Beňa mu na dvoch stretnutiach povedal viac najmä ohľadom bývalého šéfa KÚFS Makóa. Ten sa dnes priznáva k trestným činom a spolupracuje s políciou. „Raz to bolo v reštaurácii a tam konkrétne mi uviedol, že premiér Matovič im sľúbil zvýšenie rozpočtu o 20 miliónov eur, ak zoberú Makóa do Slovenskej informačnej služby. Či sa tak stalo, či je to pravda, neviem, ale toto mne Beňa povedal,“ dodal Zurian. Nový Čas oslovil aj súčasného ministra financií prostredníctvom jeho tlačového oddelenia, no do uzávierky odpovede neprišli. Ešte pred pár dňami, keď sa začala rozoberať kauza trestného oznámenia Zuriana, v ktorom písal aj o Matovičovi, minister financií priznal, že sa s Makóom stretol.

 

S pánom Makóom som sa stretol raz, možno dvakrát. Pracovne to nebolo, to bolo ešte, keď sme boli v opozícii,“ povedal Matovič s tým, že o tom, na akú tému sa rozprávali, povie „radšej vyšetrovateľovi, keď sa bude pýtať“. Odmieta, že by loboval za to, aby Makó odišiel do SIS. „Ja som nemal s pánom Makóom nič spoločné. Bol som iba informovaný, že odchádza z pozície šéfa KÚFS do SIS, to je celé. Bolo mi iba oznámené, že takáto bude snaha. Nebol som informovaný, či nakoniec sa príslušníkom SIS stal, ale bol som informovaný, že takýto je úmysel,“ uzavrel Matovič.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak