Type to search

SPRÁVY

Advokát Pčolinského sa ROZHODOL spievať: TOTO všetkých odorvná!

Edita Silna
Edita Silna máj 31

Vyšetrovanie veľkých korupčných káuz na Slovensku naďalej vyvoláva viacero otáznikov. Opozícia hovorí o manipulovaní a ovplyvňovaní orgánov činných v trestnom konaní zo strany politických špičiek. Analytici a právnici zas spochybňujú pravdivosť výpovedí kajúcnikov.


Na Slovensku naďalej rezonuje kauza výpovedí kajúcnikov a ich údajné ovplyvňovanie vyšetrovaní. V stredu predseda Národnej rady Boris Kollár (55) prečítal poslancom správu Slovenskej informačnej služby (SIS), z ktorej má vyplývať, že na Slovensku existuje skupina policajtov, ktorí ovplyvňujú vyšetrovania závažných prípadov. Podľa informácií denníka Plus JEDEN DEŇ mala mať SIS potvrdené údaje, z ktorých má vyplývať, že existujú univerzálni svedkovia. Tí majú účelovo skresľovať výpovede a prispôsobovať ich svojim potrebám. Ako poveda Urban v rozhovore: “Traja nezávislí svedkovia povedali, že to, čo tvrdí kajúcnik, nie je pravda. Tvrdenie je založené len na kajúcnikovi, v normálnom štáte by to obvinenie zrušili.”

 

Na tieto informácie reagoval zástupca špeciálneho prokurátora Peter Kysel (49). Podľa neho vrcholí snaha časti politických špičiek vrátiť krajinu do čias „našich ľudí“. V tejto súvislosti pripomenul aj vyhlásenie vyšetrovateľov a operatívcov NAKA, v ktorom sa dôrazne ohradili proti útokom spochybňujúcim integritu nimi vedených trestných stíhaní. „Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry vyjadrujú presvedčenie, že trestné stíhania touto pracovnou skupinou sú vedené v súlade s Trestným poriadkom a za plného rešpektovania práv obhajoby. Neevidujeme žiaden dôkaz o manipulácii s dôkazmi alebo o snahe ,zosúlaďovať´ výpovede spolupracujúcich obvinených alebo svedkov,“dodal Kysel s tým, že výpovede kajúcnikov sú vždy predmetom ďalšieho overovania a verifikácie v procese dokazovania.

 

S Kyselom však nesúhlasí právnik Marián Bošanský z advokátskej kancelárie, ktorá zastupuje aj bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského (43). Toho v marci zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) a obvinila ho z toho, že spolu s bývalým námestníkom SIS Borisom Beňom mal prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40-tisíc eur. Vypovedajú voči nemu dvaja svedkovia – kajúcnici Beňa a bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó. Nedávno mu pribudlo ďalšie obvinenie z korupčného skutku, v ktorom voči Pčolinskému tiež vypovedá kajúcnik, bývalý funkcionár NAKA Marián Kučerka.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak