Type to search

SPRÁVY

Bezpečnostný expert hovorí o CHAOSE: Mocenský boj o NAKA a SIS už započal!

To, čo sa podľa medializovaných informácií odohralo na pôde NAKA, nemá v modernej histórii kriminalistiky na Slovensku obdobu. Úrad inšpekčnej služby mal totiž zaistiť ešte stále živé spisy prípadov, ktoré rieši tím “Očistec”. K prípadu sa už vyjadrili aj najvyšší predstavitelia, no my sme sa obrátili na bezpečnostného experta, aby sa k tomuto bizarnému prípadu vyjadril. Podľa neho nie je všetko s kostolným poriadkom!


Názor na aktuálne dianie sme získavali od bezpečnostného analytika Andora Šándora. Zaujímalo nás, ako sa on pozerá na to, čo sa včera objavilo vo viacerých médiách. “Je celkom evidentné, že táto akcia zrejme pramení zo zasadania najvyšších špičiek štátu v priestoroch Slovenskej informačnej služby (SIS). Ukazuje sa tiež, že tu bude asi vážne podozrenie, že nie všetky kauzy sú možno vyšetrované úplne kóšer. Je tiež možné, že niektorí ľudia v okolí predstaviteľov vlády, ale nutne to nemusí byť ani vláda, majú záujem túto neprehľadnú či skôr komplikovanú situáciu využiť, aby niektoré kauzy zastavili,”povedal pre Topky Šándor.

 

Ako neštandardné hodnotí aj to, že sa manipuluje so živými spismi na NAKA. “To, že odoberajú NAKA živé spisy je podľa mňa vážna vec. Každopádne je to len vyústenie pochybností o tom, do akej miery je inštitút kajúcnika využívaný orgánmi činnými v trestnom konaní tak, aby to bolo stále v medziach zákona a nebol tento inštitút zneužívaný proti niekomu v rámci vybavovania si účtov, nejakých bojov medzi jednotlivými skupinami bezpečnostných štruktúr Slovenska,” tvrdí expert.

 

Šándor neobchádza ani fakt, že bývalý a dnes už väzobne stíhaný šéf SIS Vladimír Pčolinský má väzby na Sme rodina. “Už len fakt, že pán Kollár (predseda Sme rodina Boris Kollár, pozn. red.) so svojou stranou, ktorý nominuje šéfa SIS-ky ukazuje, že je to celé rozdelené, rozparcelované, čo ja považujem za zlé. Samozrejme ale je to vždycky politika a sú to politici, ktorí schvaľujú isté vrcholové funkcie v bezpečnostnom aparáte. Mne však ale nepríde správne, že pán Kollár má nominanta riaditeľa SIS, niekto iný zas nominanta na policajného prezidenta… Z toho môže vyplývať aj moje podozrenie, že takto sú tí ľudia pracujúci v SIS stále napojení na politikov a môžu fungovať okrem svojich normálnych právomocí aj na základe toho, že sú politikmi zneužívaní,” vyslovil podozrenie Šándor.

 

Na stole je tiež otázka, či takéto informácie nesignalizujú akýsi mocenský súboj medzi políciou a SIS. “Ja mám taký pocit, že tento boj tu už funguje. Je to aj medzi policajtmi ale aj ten spor medzi SIS a NAKA, kedy vlastne Pčolinský (ex-šéf SIS Vladimír Pčolinský, pozn. red.) vedel, že je sledovaný NAKou a zároveň využíval svojich operatívcov na kontrolu toho, čo robí NAKA. To predsa nie je normálne. Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale takto to nemôže fungovať,” povedal znepokojený analytik.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak