Type to search

POLITIKA

Čaputová VYBUCHLA ako sopka: Hegerovu vládu TENTO odkaz položí na kolená!

Edita Silna
Edita Silna jún 25

Prezidentka Zuzana Čaputová (48) vo štvrtkovej nočnej relácii RTVS poriadne prekvapila. Na pomery inak umiernenej političky sa totiž otvorene rozhovorila nielen o početných policajných raziách, ktoré na Slovensku v poslednom období prebiehali, ale aj o relatívne vysokej nedôvere, ktorej čelí vláda premiéra Eduarda Hegera (45)!


Podľa Čaputovej slov sa pri osobných stretnutiach so Slovákmi s obvineniami či osobnými výčitkami nestretáva. “Nestalo sa mi, že by som mala takýto typ osobného kontaktu,” uviedla. Pri osobnom kontakte podľa prezidentky smerujú debaty s občanmi skôr k tomu, ako sa im žije. “Toto je pre mňa dôležité a hlavne uvažovať o tom, ako s týmito zisteniami naložím, aby som vo veci mohla pomôcť. Samozrejme s limitovanými právomocami, ktoré prezident má,” skonštatovala v RTVS.

 

Prezidentka sa v priebehu relácie vyjadrila aj k častému zatýkaniu či mnohým policajným raziám, ku ktorým prišlo po minuloročných parlamentných voľbách. “Chápem, že bežný človek sa môže v týchto veciach vyznať ťažko,” povedala. Poznamenala však, že niekedy aj ju samu prekvapuje s “akou sebaistotou sú v médiách publikované prehlásenia či už od komentátorov alebo politikov, ako sa veci majú.” “To ako sa veci majú, zatiaľ nie je jasné,” uviedla. “Čo ale jasné je, je to, že žijeme výnimočnú dobu pokiaľ ide o očistu spoločnosti,” dodala. “To čo sa tu dialo posledné roky, nemalo obdobu. Výsledkom toho je zatýkanie špičiek polície, prokurátorov, sudcov, oligarochov a podobne,” poznamenala s dôvetkom, že hoci platí prezumpcia neviny, mnohí z nich sa priznávajú. “To je ukážka procesov, ktoré sme tu roky nemali. A je prirodzené, že tento typ výnimočného procesu mnohých ľudí vyrušuje a snažia sa ho spochybňovať,” povedala. “Zároveň tu máme indície toho, že niekto možno pri vyšetrovaní pochybil a ak je akákoľvek pochybnosť je nutné ju vyšetriť,” uzavrela.

 

“Až 71% ľudí si myslí, že Slovensko nejde správnym smerom. Pred rokom to bolo myslím 48% alebo 51% ten nárast je obrovský. Je samozrejme na analýzu či je to pandémiou, jej dopadmi, nedôveru v schopnosť menežovania dopadov krízy. Zároveň trauma, ktorú spoločnosť prežíva v zmysle neistoty. Vyše 12 000 rodín stratilo blízkeho, čo je trauma, ktorú spoločnosť potrebuje spracovať,”  povedala Čaputová. Podľa prezidentky nepomáhajú ani obrazy rozhádaných politických lídrov.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak