Type to search

DOMÁCE ZAHRANIČIE

Treba RÝCHLO konať! Nová štúdia z Česka šokuje: DÔVOD, prečo očkovaným miznú protilátky 

Nová štúdia z Česka mnohých zaskočila. Výsledky preukázali, že väčšina ľudí stratila skoro všetky protilátky už štyri mesiace po očkovaní. Pôvodne malo pritom plné očkovanie stačiť aspoň na jeden rok. Zaočkovaní ľudia sa preto začali obávať, či sú ešte stále dostatočne chránení. Mnohí zneisteli a nevedia, či si majú nechať zmerať protilátky.

Česká analýza potvrdila to, o čom sa vo svete už dlhšie špekuluje. Protilátky po očkovaní postupom času klesajú. Na tento fakt upozornili už viaceré štúdie a rovnako to pripustil výkonný riaditeľ spoločnosti Pfizer Albert Bourla, ktorý uviedol, že účinnosť vakcíny po šiestich mesiacoch klesne priemerne na 84 percent. U ohrozených skupín obyvateľstva, ako sú ľudia so zníženou imunitou, ľudia po transplantácii alebo seniori, môžu protilátky klesať aj rýchlejšie.

Práve na poslednú menovanú skupinu sa zamerala česká spoločnosť Podané ruce. Do ich štúdie sa zapojilo 627 seniorov, ktorých krv otestovali na protilátky. Pokles protilátok je razantný! Zistili, že viac ako 60 % z nich má v tele len veľmi slabé alebo dokonca žiadne protilátky, a to iba 4 mesiace po druhej dávke vakcíny.

Autori štúdie preto vyzývajú kompetentných, aby rýchlo začali konať. „V Izraeli ponúkajú ľudom nad šesťdesiat rokov tretiu dávku vakcíny už teraz. A predbežné výsledky nášho skúmania tiež naznačujú, že tzv. booster shot (posilňujúca dávka) by mala byť pre zraniteľné skupiny k dispozícii už na jeseň. Treťou dávkou odporúčajú začať očkovať v zariadeniach sociálnych služieb, kde bol v predchádzajúcich vlnách najväčší počet úmrtí. „Preočkovanie je, samozrejme, spôsob, ako rizikové skupiny ochrániť,“ uviedol Jindřich Vobořil, šéf spoločnosti Podané ruce. Preočkovanie tretími dávkami ponúkajú svojim občanom aj Francúzsko, Nemecko, niektoré krajiny Blízkeho východu a od 1. augusta už aj Maďarsko. Nad spustením aktuálne uvažujú USA, Británia a Česko. Ako to bude u nás?

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak