Type to search

POLITIKA

100-tisíc eur, ktoré mal zobrať, Mikulca dobehlo! “Odstúpte spolu s policajným prezidentom!”

Edita Silna
Edita Silna aug 19

Súčasný minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) zobral za vlády Ivety Radičovej ako riaditeľ Vojenskej spravodajskej služby (VSS) úplatok za štátnu zákazku pre veľkú nadnárodnú IT firmu, domnieval sa podľa nahrávky zo začiatku tohto roku bývalý prezident finančnej správy František Imrecze.

Podľa zvukovej nahrávky, ktorú v zverejnil časopis Plus 7 dní, to Imrecze povedal v neformálnom rozhovore dnes už bývalému šéfovi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislavovi Zurianovi. Nešlo o oficiálnu výpoveď pred vyšetrovateľom, zjavné je len to, že niekto si tento rozhovor nahral.

Imreczeho polícia zadržala pre vážne korupčné podozrenia koncom januára tohto roku a v súčasnosti je už známe, že vo vyšetrovacej väzbe bývalý prezident finančnej správy začal vypovedať o rôznej trestnej činnosti.

Úplatok 100-tisíc eur mal byť podľa nahrávky údajne odovzdaný za získanie kontraktu pre spoločnosť SAP Slovensko, ktorú v tom čase Imrecze zastupoval. Firma mala vojenskej tajnej službe, v ktorej pôsobil vtedy Roman Mikulec, dodať systém hľadania neštrukturovaných dát v dokumentoch – Palantir.

Mikulec pre týždenník potvrdil, že sa počas svojho pôsobenia vo Vojenskej spravodajskej službe stretol s Imreczem. V nahrávke diskutéri dopodrobna hovoria o Mikulcovi a údajnom úplatku. Keď sa Imreczeho hlas dostane k jeho výške, stišuje na ledva počuteľné decibely. Šepká: „Myslím, že to bola stovka.”

Predseda SaS Richard Sulík si pri reakcii pomohol známym „Padni, komu padni”. „Na to máme vyšetrovacie orgány, ktoré sú naozaj nezávislé od ministra. A ako vyšetria, tak bude,” dodal.

“Dôverovať a veriť týmto kajúcnikom je už nepredstaviteľné,” tvrdí Šutaj Eštok.

“Radšej to nebudem komentovať, pretože je dôležité, aby polícia mala rozviazané ruky naďalej, majú dôveru,” uviedol predseda vlády Eduard Heger (OĽANO).

“Stále musí platiť, že vyšetrovatelia majú voľné ruky. Aj ja chcem vedieť, či bolo vyšetrovanie v poriadku a či sú výpovede kajúcnikov v poriadku,” hovorí Kovařík.

“Pán Kovařík doteraz nedokázal vyvrátiť podozrenia, že je osobne zodpovedný za zmarenie zásahu policajnej jednotky, po ktorej utiekli prenasledovaní, podozriví a univerzálni svedkova. HLAS je presvedčený, že by mal spolu s policajným prezidentom odstúpiť aj minister vnútra Mikulec,” hovorí Pellegrini.

“Minister vnútra má moju dôveru, je to môj partner vo vláde,” hovorí Heger.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak