Type to search

SPRÁVY

Afganskí utečenci rozhádali koalíciu! Kollár dal jasné stanovisko: TOTO s nimi urobíme

Je desať afganských občanov zachránených z pazúrov fundamentalistického hnutia Taliban veľa alebo málo? 

Počet Afgancov, ktorým sa Slovensko rozhodlo pomôcť, je v porovnaní s niektorými západoeurópskymi krajinami žalostne nízky. V tejto otázke je rozdelená aj vládna koalícia, pričom línie idú aj naprieč jednotlivými stranami. Jedni strašia migrantmi, druhí sa prihovárajú za väčšiu solidaritu. Podarí sa vládnej koalícii nakoniec nájsť kompromis?

Slovensko sa zatiaľ rozhodlo pomôcť desiatim Afgancom. Rozhodnutie však vyvolalo otázky, či sme dostatočne solidárnou krajinou. Veľká Británia napríklad prijme z Afganistanu až 20 000, Nemecko 10 000 Afgancov. V rámci koalície je hlavným odporcom navyšovania počtu azylov Sme rodina. Po­dľa Borisa Kollára prijať desať Afgancov „bohato postačuje“.

Aké sú názory ostatných strán koalície? Strana Za ľudí sa skôr prikláňa k väčšej pomoci. Predseda SaS Richard Sulík navrhuje pomáhať skôr utečeneckým táborom, ktoré vzniknú v krajinách susediacich s Afganistanom. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok, ktorý je nominantom SaS, však naznačuje, že Slovensko by malo byť solidárnejšie.

Ešte väčšia názorová trhlina sa rysuje v strane OĽaNO. Jej minister obrany Jaroslav Naď sa prikláňa k rovnakému názoru ako Korčok, no napríklad poslanec György Gyimesi je ostro proti. „Neprekvapuje ma postoj ministra zahraničných vecí, pretože on je známy vítač migrantov. Ja medzi nich nepatrím,“ povedal poslanec Matovičovho hnutia, pričom odmietol rozlišovať medzi utečencami a migrantmi.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak