Type to search

POLITIKA

Nezastaví ho NIČ! Pellegrini si ide po predčasné voľby, Kollár stojí na jeho strane

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR okolo Petra Pellegriniho chcú, aby plénum o odmietnutých návrhoch zákonov mohlo rokovať opätovne aj skôr, ako o pol roka. Ale len vo výnimočných situáciách.

Takto chcú dosiahnuť, aby sa čo najskôr dalo opätovne rokovať o zmenách ústavy v súvislosti s referendom o predčasných voľbách, a nie až v decembri. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) priznal, že ide o dobrý návrh. Keďže je však z dielne opozície, v zmysle koaličnej dohody zaň ale hlasovať nebude.

Ak by navrhovaná zmena rokovacieho poriadku prešla, predseda parlamentu by vo výnimočných situáciách mohol zaradiť na schôdzu aj taký návrh, od ktorého predchádzajúceho odmietnutia neuplynula stanovená šesťmesačná lehota na jeho opätovné prerokovanie. Poistkou pred prípadnou svojvôľou šéfa NR SR má byť schvaľovanie programu schôdze poslancami.

„Pevne verím, že návrh nájde podporu, lebo je to normálne logické riešenie,“ skonštatoval Pellegrini. Referendum o predčasných voľbách považuje za jediné riešenie aktuálnej situácie. Kabinet je podľa neho neschopný a nedokáže vládnuť. Iný spôsob jeho odstavenia nevidí. „Musíme sa vrátiť k myšlienke referenda, nesmieme ho opustiť, a to referendum musíme umožniť vyhlásiť,“ dodal.

Ústavný súd SR nedávno rozhodol, že referendová otázka o skrátení volebného obdobia NR SR je protiústavná. Petíciu za referendum o predčasných voľbách iniciovala opozícia s odborármi, podporilo ju viac ako 585.000 ľudí.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak