Type to search

POLITIKA

Lipšic sa usvedčil sám! Po rozlúsknutí Ficovej tajomnej hádanky obhajuje peniaze od Penty

Priamy príjem od Penty som nikdy nemal, hovorí Daniel Lipšic a tvrdí, že Jaroslav Haščák klame, keď spomína “odmenu pre JUDr. Lipšica”.

Dilema vyriešená. Otázka, ktorú zadal v sobotu večer líder strany Smer Robert Fico, v nedeľu rozlúskol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

V sobotu Fico čítal z anonymizovaného rozhodnutia. V rozhodnutí sa hovorí, že „obvinený H. G. poukázal na zmluvy týkajúce sa poradenstva v oblasti trestného práva uzatvoreného s advokátskou kanceláriou L.“. Pričom služby mal poskytovať právnik s iniciálkami A. L. Dôvodom, prečo bola zákazka zadaná práve kancelárii L., podľa Fica bola „skutočnosť, že v nej začal pôsobiť A. L., ktorý v tom čase nemal prakticky žiadnu advokátsku prax, ale mal špecifické skúsenosti zo svojho predchádzajúceho pôsobenia v politike“.

Fico ďalej upozornil, že odmena pre právnika A. L. bola stanovená na 7-tisíc eur bez DPH na mesiac. „Za prvý rok spolupráce tento slávny právnik A. L. neposkytol firme žiadny písomný výstup. Za ďalšie obdobie vypracoval iba päť písomností v celkovom rozsahu 40 strán, za čo mu bola vyplatená odmena v celkovej výške asi 240-tisíc eur,“ pokračoval Fico.

Fico dal termín – pondelok, do ktorého mali jeho priaznivci uhádnuť, kto je tajomný A. L. Ficovu hádanku rozriešil sám Lipšic, ktorý sa na sociálnej sieti priznal, že pracoval pre Jaroslava Haščáka.

Lipšic opísal, ako v rokoch 2016 až 2021 pôsobil v jednej z najväčších medzinárodných advokátskych kancelárií, od roku 2019 ako jej partner. Ku klientom patrili aj spoločnosti z porfólia skupiny Penta.

„Obvinenie D. Lipšica sa má týkať toho, akým spôsobom sme interpretovali advokátske služby, ktoré Daniel Lipšic v pozícii partnera advokátskej kancelárie (AK) Dentons vykonával od 15. 1. 2018 do 30. 9. 2020 pre spoločnosť Mecom, a.s., ktorá v tom čase bola súčasťou skupiny Penta.” Škubla odmieta zaťahovanie Haščáka do sporu medzi Robertom Ficom a Danielom Lipšicom. “Neželáme si byť jeho súčasťou, najmä keď obe strany v záujme prezentovania vlastných cieľov dezinterpretujú naše vyjadrenia,“ zdôrazňuje.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak