Type to search

POLITIKA

Vláda ODMIETA prijať referendum o predčasných voľbách! “Takúto vec URČITE nepodporím!”

Hoci Smer a Hlas mávali za týždeň aj niekoľko tlačoviek o referende o predčasných voľbách a do parlamentu už podali svoje návrhy, ich cieľ sa čoraz viac vzďaľuje. Neúspechom sa zrejme skončí pokus Smeru zmeniť Ústavu, aj jeho naliehanie na prezidentku Zuzanu Čaputovú.
 
„Vyzývame vládu a budeme prosiť aj pána predsedu parlamentu, aby sme spoločne požiadali predsedu vlády a vládu, aby rozhodla, že Národná rada môže tento návrh prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní, aby to v septembri mohlo byť upravené,“ vravel minulý týždeň predseda Hlasu Peter Pellegrini. Premiéra Eduarda Hegera vyzval, aby ich návrh posunul do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní.
„Takúto vec určite nepodporím. Ctím si, ako rozhodol Ústavný súd, a nemyslím si, že by sa volebné obdobie malo skracovať, čo Fico chce vždy, keď je v opozícii,“ hovoril o snahe Hlasu minister obrany a jeden z najvplyvnejších politikov OĽaNO Jaroslav Naď.
Opozícia by mohla skúsiť nájsť aj iné riešenie, ako vyhlásiť všeľudové hlasovanie aj bez zmeny najvyššieho zákona. Podľa ústavného právnika Gibu existuje teoretická možnosť, ako aj bez zmeny Ústavy položiť v referende otázku o skrátení volebného obdobia: „​Teoreticky jedine tak, že sa najskôr vykoná referendum s otázkou, či si občania želajú zavedenie všeobecného pravidla, podľa ktorého možno skrátiť volebné obdobie referendom,“ odpovedá.

Keby bolo takéto referendum úspešné a pravidlo by sa zaviedlo, potom by sa podľa Gibu mohlo konať referendum o skrátení volebného obdobia. „Takéto vytvorenie pravidla by zodpovedalo záverom Ústavného súdu, podľa ktorého sa pravidlá dajú zavádzať aj priamo v referende. Z povahy veci by však referendová otázka musela byť formulovaná tak, aby bola v praxi vykonateľná aj bez schválenia v parlamente,“ myslí si.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak