Type to search

DOMÁCE

Chýbajú státisíce vodičov, Slovensku hrozí zásobovací kolaps!

Nedostatok vodičov nákladných vozidiel môže paralyzovať hospodárstvo krajiny. Tvrdí to Združenie cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia.

Mnohí slovenskí vodiči totiž odchádzajú za prácou do zahraničia, napríklad aj do Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska.
Tento ostrovný štát totiž vydáva vodičom nákladných áut tisícky dočasných pracovných víz, aby mohlo v krajine plynule fungovať zásobovanie. V Európe však celkovo chýbajú státisíce vodičov, viac ako 12-tisíc voľných pozícií je aj na Slovensku.

„Narastajúce napätie v dopravných firmách na Slovensku, kde je v súčasnosti kritický nedostatok vodičov, môže viesť k razantným protestom a zastaveniu zásobovania aj na Slovensku tak, ako to vidíme na britských ostrovoch. Po prvom roku od začiatku pandémie COVID-19 ukončilo na Slovensku činnosť viac ako 20 000 profesionálnych vodičov, ktorí si neobnovili kvalifikačné karty vodiča,” upozorňuje prvý viceprezident ČESMAD Pavol Piešťanský v tlačovej správe.
Príčin nedostatku profesionálnych vodičov na Slovensku je pritom podľa neho viacero, najmä však za súčasnú situáciu môžu nekonkurenčné legislatívne podmienky.

Slovensko je posledná krajina Európskej únie (EÚ), ktorá nedostatočne uplatňuje smernice EÚ o školeniach vodičov a vodičských preukazoch a neumožňuje zníženie veku profesionálnych vodičov, ktorí by mohli prísť na pracovný trh.

Ďalšou príčinou je zdaňovanie nákladov na pracovné cesty, ktoré združenie považuje za neakceptovateľné. Problémom je aj zatvorenie hraníc pre žiadateľov o pracovné povolenie na Slovensku z tretích krajín. Kritický nedostatok vodičov by pritom podľa Piešťanského vyriešilo zavedenie národných víz pre profesiu vodiča.

Združenie dopravcov je presvedčené, že ak by cestní dopravcovia mali dostatok pracovnej sily, prinesú mesačne na Slovensko dodatočne 10 až 100 mil. eur v tržbách a milióny eur do sociálnych a zdravotných poisťovní.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak