Type to search

POLITIKA

Pčolinský OTVORENE prehovoril o Makóovi: “Rozsah jeho trestnej činnosti je OBROVSKÝ!”

Edita Silna
Edita Silna okt 06

Exkluzívny rozhovor s bývalým riaditeľom SIS Vladimírom Pčolinským, ktorý strávil vo väzbe 175 dní priniesol portál Pluska. Vladimír Pčolinský v ňom hovorí o vzťahu Makóa a Čurillu. O svojich pocitoch vo vzťahu k exnámestníkovi SIS Borisovi Beňovi, ale aj o špeciálnom prokurátorovi Danielovi Lipšicovi. „Čurilla povedal, že na začiatku sa smejú všetci, ale potom ich to prejde. Mňa zatiaľ jemný úsmev neprešiel, neviem, ako jeho,“ povedal okrem iného pre Plusku, Vladimír Pčolinský. 

Čurilla bol Makóov spolužiak na policajnej akadémii. Vladimír Pčolinský sa hneď v úvode rozhovoru zamýšľa nad tým, či Čurilla nebol zaujatý vo vzťahu k Makóovi, keďže boli spolužiaci a mohli si buď pomáhať, alebo vybavovať účty z minulosti. „Mám dokonca informáciu, že Makó bol na Kriminálnom úrade Finančnej správy nadriadeným Čurillovho brata. A že sa k nemu nesprával práve najlepšie. Mali medzi sebou hádky. Liezli si po krku. A možno Čurilla to potom uchopil z inej stránky, myslím Makóov krk,“ hovorí bývalý riaditeľ SIS hneď v úvode.

Beňovi podľa neho hrozil vysoký trest z ktorého sa vykúpil, tak že Pčolinského zasadil do skutkového deja ako väčšiu rybu. „Tak dostal namiesto vysokého trestu, ktorý mu hrozil, podmienku a finančný trest,“ hovorí Pčolinský.

Pčolinský si myslí, že v jeho veci by normálne kajúcnik mal fungovať tak, že príde sám a povie polícii, čo urobil. „V mojej veci začal rozprávať, až keď bol zadržaný, prepustený, niekoľko mesiacov na slobode. Stretol sa so mnou a ja som mu povedal jednu konkrétnu a nepríjemnú vec,“ vysvetľuje Pčolinský v rozhovore pre Plusku. Nie je si istý, či by Makó vo všetkom postupoval tak, ako postupoval, keby vedel, že nevyviazne bez trestu. „Predpokladám, že pod tých 12 rokov nedostane napriek tomu, že spolupracuje. Pretože rozsah trestnej činnosti je obrovský. Obávam sa, že buď si niečo urobí, alebo ujde,“ hovorí Pčolinský. Makó, čo sa týka pohybu nie je nijako obmedzený, má dokonca k dispozícii aj svoj pas.

Boj medzi Úradom inšpekčnej služby (ÚIS) a NAKA vníma ako prejav vybavovania si účtov z minulosti. Podľa neho sa to nedá zjednodušiť tak, že ide o boj medzi ÚIS a NAKOU. V ÚIS, ako hovorí v rozhovore jeden tím, prešetruje podozrenia, druhý je vedenie inšpekcie kde je Scholtz a spol. „Aj na NAKA to je tak, že sú ľudia ktorí krútia hlavami nad tým, čo sa deje. Mám nejaké signály odtiaľ. Oni si prostriedkami trestného konania medzi sebou vybavujú účty,“ hovorí Vladimír Pčolinský v rozhovore pre Plusku.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak