Type to search

POLITIKA

Slová advokáta sa Tarabovi páčiť nebudú! “Dieťa je chránená osoba, trest odňatia slobody…”

Edita Silna
Edita Silna okt 21
Do prípadu, ktorý podľa odborníkov nesie jasné prvky kiberšikany mladistvých, sa vložila aj polícia, podľa ktorej útok na mladistvú osobu podnecuje nenávisť a šikanu. 
„V tomto prípade boli prekročené akékoľvek hranice. Osoba, ktorá by mala byť vysokou autoritou, sa rozhodla podhodiť na verejný lynč mladistvé dievča, ktoré nemá ani 18 rokov. Je úplne jedno, o koho dcéru ide. Je to bezbrehý útok na dieťa len kvôli jeho vzhľadu,“ uvádza Polícia SR. Prízvukujú, že ak sa dopustia politici konania, ktoré môže napĺňať skutkovú podstatu trestného činu, prenechávajú skutky vyšetrovateľom. „Je to exemplárny prípad šikanovania cez internet. Je to stredovek,“ uzavreli policajti.

Miro Drobný, odborník na kybernetickú bezpečnosť

– Je to excelentný príklad, ako je dôležité vnímať kontext toho, čo sa hovorí alebo píše na internete. Kebyže si skryjem, že to napísal opozičný politik, a jeho meno vymeníme za niekoho zo šoubiznisu, a k tej vete vidíme fotografiu, na ktorej je sympatická, mladá a zaujímavá slečna, tak človek mu dá za pravdu, povie si len ,áno, zrejme máme na Slovensku novú top modelku´. Ale, keď dá človek do toho kontext, a pozná konkrétne v tomto prípade názory pána poslanca, ktorý vystupuje negatívne voči prezidentke, tak zrazu z toho kontextu vyplýva, že zrejme to myslel ironicky. A teda aj keď napísal to, čo napísal, ale myslel to urážlivo. Ak politici nevedia zvážiť, či neprekračujú hranicu, mohli by predstaviť si, že by niekto niečo také napísal na ich deti.

Robert Bános, advokát

– Orgány činné v trestnom konaní môžu i  na  základe vlastnej činnosti začať trestné stíhanie osoby, pokiaľ táto naplnila znaky trestného činu, v tomto prípade pravdepodobne trestného činu nebezpečného elektronického obťažovania, za ktoré hrozí, nakoľko v prípade dieťaťa ide o chránenú osobu, trest odňatia slobody na 1 – 4 roky. Rovnako sa však poškodená osoba môže domáhať nápravy i súdnou cestou, nakoľko takéto konanie možno považovať za porušenie ochrany osobných údajov a za porušenie súkromia. Je však nutné doplniť, že ide o ľudí, ktorí dlhodobo a zámerne útočia prostredníctvom internetu na inú osobu, prípadne osoby a týmito svojimi nenávistnými, znevažujúcimi a útočnými komentármi znižujú jej dôstojnosť alebo vážnosť v spoločnosti.
sk_SKSlovak
sk_SKSlovak