Type to search

DOMÁCE

ZÚFALÉ slová primára z prvej línie! “Vyhrážajú sa nám, že nás zmlátia bejzbolkou!”

Edita Silna
Edita Silna nov 08

Dochádza im trpezlivosť! Primár z prvej línie Milan Kulkovský hovorí z duše za mnohých lekárov. Výstižne opísal súčasnú zúfalú situáciu v slovenských nemocniciach a pocity vyčerpaných zdravotníkov, ktorí už majú plné zuby nezodpovedných ľudí.

Primár interného oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Považskej Bystrici, MUDr. Milan Kulkovský, sa pravidelne cez sociálnu sieť prihovára svojim priateľom, sledovateľom aj pacientom. Tentoraz opísal svoju sobotňajšiu službu v nemocnici.

Uviedol, že pacienti s kovidom predstavovali priblížne 80 % všetkých pacientov privezených záchranármi na ich urgentný príjem. “V istom momente čakali pacienti doma na záchranárov pre ich vyťaženosť viac než hodinu. Všetci pacienti s kovidom mali zápal pľúc. Všetci potrebovali kyslík. Na naše reprofilizované kovid oddelenia sme do konca služby prijali 10 pacientov. 8 neočkovaných, 2 očkovaných,” začal číslami. Z nich je jasné, že väčšina sanitiek, ktoré si sirénou razia cestu a obiehajú možno aj vás, vezie pacientov s kovidom.

No a s týmto súvisia aj ešte závažnejšie skutočnosti, ktoré sa dotýkajú aj ostatných pacientov: “Keď vám odložia operáciu, predčasne vás prepustia z nemocnice alebo sa nedostanete na vyšetrenie, nebude to preto, lebo vás odmietne lekár. Bude to preto, lebo sa nebude venovať svojej pôvodnej špecializácii ale kovid pacientom. A vôbec to tak nemuselo byť. A čo ma frustruje najviac? Skúsenosť, že práve tí, ktorí túto situáciu spôsobili budú v prípade, že im nebude poskytnutá dokonalá starostlivosť, nadávať na lekárov, sestry a podávať sťažnosti. Vyhrážať sa do telefónu, že nás zmlátia bejzbolkou a obviňovať, že sme si kovid vymysleli. Že nás pandémia teší.”

Pohár trpezlivosti lekárov, sestier a záchranárov už prekypel aj podľa Kulkovského: “Pandémia tela naštartovala deštrukčnú pandémiu mysle a tá ma potenciál narobiť v spoločnosti väčšie škody, než si vieme predstaviť či pripustiť.” 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak