Type to search

DOMÁCE

3 HROZIVÉ scenáre: “Príde kolaps zdravotníctva, lockdown alebo humanitárna kríza.”

Situácia na Slovensku je zo dňa na deň horšia a horšia. A to nielen po ekonomickej stránke, ale najmä pandemickej. Najhoršie na tom je to, že štát sa na tretiu vlnu opäť v lete nepripravil, ale spoľahol sa len na očkovanie.

Štát už dlhé mesiace málo účinne nabáda na očkovanie, ktoré je preň doslova modlou či alfou a omegou v boji s pandémiou. Ako sa ukazuje, zlyhalo. A to nielen pre malú účinnosť, ale aj pre jeho manažovanie a v neposlednom rade vo viacerých opatreniach súvisiacich s pandémiou. Vrátanie liečenia. Vedec Pavol Čekan v statuse predpovedá katastrofu a kolaps nemocníc, pred čím vraj varoval už koncom septembra.

Vedec hneď v úvode pripomína, že dnes máme nad 7-tisíc PCR pozitívnych, a ak berieme do úvahy spolu PCR a Ag testy tak je to skoro 9-tisíc pozitívnych. „Takmer 2500 ľudí je hospitalizovaných s ťažkým priebehom infekcie a za dnes aj 53 úmrtí, čo je denný rekord v 3. vlne. Žiaľ, čísla pôjdu hore,“ konštatuje smutne Čekan, podľa ktorého sa tento scenár dal predpokladať ešte v septembri. „Aj čísla posledných dní ukazujú, že vlak sa rozbieha, a že tentokrát to bude nie osobák, ale rýchlik.”

„Môže dôjsť ku kolapsu zdravotníctva, môže to byť len v niektorých regiónoch alebo takmer všade. Všetko môže byť horšie, než si dnes dokážeme predstaviť, ale aj lepšie. Veľmi závisí, čo spravíme ako spoločnosť v nasledujúcich dňoch a týždňoch, a či to naši zdravotníci vydržia. Modlím sa, aby našli dostatok síl, aby ten nápor pacientov zvládli, pretože boj s vírusom pred nemocnicami prehrávame,“ prízvukuje Čekan a dodáva, že dnes už situácia jasne volá po odvážnych riešeniach. „Žiaľ, dostali sme sa do situácie, že ak chceme zachrániť veľa ľudských životov, v hre je všetko: povinné očkovanie, silné protipandemické opatrenia, lockdown, atď. Alebo nebudeme robiť nič a príde katastrofa, kolaps zdravotníctva, humanitárna kríza,“ varuje vedec.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak