Type to search

POLITIKA

Čaputová berie Ficove kroky ako ÚTOK na jej osobu! Jasný a nekompromisný odkaz

Edita Silna
Edita Silna nov 15
Prezidentka a Kancelária prezidenta nie sú právnou poradňou. 

Ak by predsedovi strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robertovi Ficovi skutočne išlo o referendum, poradil by sa s právnikmi a otázky v ňom nastavil inak. V relácii Braňo Závodský naživo na Rádiu Expres to povedala prezidentka Zuzana Čaputová.

„Je to hra o záujem o referendum. Je to nezodpovedné, keďže to rozviruje vášne,“ povedala prezidentka, ktorá Ficove kroky berie aj ako útok na svoju osobu. „Veľmi odporúčam, aby v budúcnosti ktokoľvek, kto bude chcieť pre ľudí pripraviť otázky do referenda, prosím, konzultujte to s právnikmi,“ dodala prezidentka, ktorá má pochybnosti, či opozičným politikom ide v otázke referenda naozaj o referendum. Keby oň išlo, tak po diskusii s ústavnými právnikmi by sa dali naformulovať otázky tak, aby sa dalo vypísať. “Namiesto toho čelím absolútnym bludom a klamstvám a naozaj ma to vyrušuje,” podotkla.

Hlava štátu uviedla, že rešpektuje 600-tisíc ľudí, ktorí sa na jar podpísali pod petíciu za vyhlásenie referenda pod otázkou, ktorá bola neskôr Ústavným súdom vyhlásená za protiústavnú. V aktuálnom prípade považovala za korektné a férové hneď na začiatku nového procesu jasne pomenovať, že dve otázky, pod ktoré by sa zbierali podpisy, sa navzájom podmieňujú. Zákon pritom jasne hovorí o tom, že otázky v referende sa podmieňovať nesmú.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak