Type to search

POLITIKA

Vlastníci gastroprevádzok reagujú! TVRDÉ odkazy financmajstrovi Matovičovi!

Niektorí to vítajú, iní krútia hlavami. Minister financií Igor Matovič v pondelok predstavil návrhy v rámci reštauračného balíka zmien. Daň z pridanej hodnoty (DPH) by mala predstavovať 10 percent a zmeny sa majú dotknúť aj tringeltov či zavedenia detského menu.

Ak však zákazník nebude so službami v reštaurácii spokojný, môže požiadať o zrušenie sprepitného. Čerešničkou na torte však je, že reštaurácie majú automaticky ponúkať ku každému jedlu krčah vody grátis. Nový Čas zisťoval, čo hovoria na Matovičovu reformu samotné gastroprevádzky.

Toto Matovič žiada od reštaurácií:

  • Ku každému jedlu by malo existovať aj polovičné detské menu za polovičnú cenu.
  • Polovičná porcia z každého jedla by existovala aj pre dospelých, no za trištvrtinovú cenu.
  • Ku každému jedlu krčah vody grátis.
  • Celá suma tringeltu musí byť rozdelená ako odmena zamestnancom ku mzde.

Toto sú reakcie niektorých majiteľov:

Poď nám usporiadať aj jedálny lístok!

Tomáš Roth (41), konateľ Pizza Olive, Košice

– Pán minister by nám mohol zostaviť celý jedálny lístok aj nápoje, to by bolo najlepšie, aby sme vedeli, čo a ako máme predávať. On tomu zrejme rozumie lepšie než my. Podľa mňa to je zásah do chodu prevádzok a určite nám klesnú tržby. Podstatná časť príjmu a predaja je aj nápoj k jedlám a káve. Keď berieme, že prepitné je čierna ekonomika, tak v princípe sme všetci zlodeji a lumpovia. Našim zamestnancom dávame normálny plat a tringelty sú ich odmena za starostlivosť. Pri veľkých oslavách vznikne aj niekoľko stoeurový účet a neviem si predstaviť, že by k nemu mali ľudia nechať ešte 9-percentný tringelt. Predstaviť si to neviem ani pri predaji denného menu.

Vodu dávame automaticky

Andrea Ena (42), majiteľ reštaurácie Da Andrea, Bratislava

– Odjakživa sme dávali zákazníkom v reštaurácii vodu, je to slušnosť. Nepotrebujeme od nikoho počuť, že to musíme robiť. Je to tak aj v Taliansku, odkiaľ pochádzam. Od ministra financií by každý v týchto ťažkých časoch čakal skôr viac spolupráce a lepšiu komunikáciu, než takéto nápady. Tiež si myslím, že ak bude tringelt povinný, čašníci môžu stratiť motiváciu snažiť sa.

To už môžeme zadarmo podávať všetko

Attila Mészáros (46), majiteľ D14 Pub and Grill, Bratislava

– Už ani neviem, čo mám na takéto nápady povedať. Minister financií je človek, ktorý nemá nič spoločné s gastrobiznisom. To už môžeme rovno rozdávať všetko. Navyše, vodu treba tiež platiť, krčahy treba nakúpiť, niekde ich treba umývať.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak