Type to search

POLITIKA

“Nemožno to vnímať inak ako zavádzajúce.” Žilinka VYČISTIL žalúdok predsedovi súdnej rady!

Predseda súdnej rady Ján Mazák si myslí, že spôsob, akým si generálny prokurátor Maroš Žilinka vykladá paragraf 363 Trestného poriadku, môže byť protiústavný. Povedal to v rozhovore, ktorý zverejnil denník SME.

Predseda súdnej rady Ján Mazák sa k používaniu paragrafu 363 prokuratúrou stavia kriticky, tvrdí v rozhovore pre SME. Práve vďaka nemu sa dostal z väzby napríklad bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský.

„S určitosťou viem, že to, že generálny prokurátor nerozhodol o podnete na použitie paragrafu 363 Trestného poriadku, nemôže byť žiaden dôvod na odmietnutie obžaloby v žiadnom prípade. Nikto si neuvedomuje, že to nie je návrh na použitie tohto paragrafu. To je iba obyčajný podnet, o ktorom môže a nemusí rozhodnúť generálny prokurátor,“ uviedol Ján Mazák v rozhovore.

Na otázku moderátorky Zuzany Kovačič Hanzelovej, ktorá sa ho v rozhovore opýtala, či môže byť to, ako Žilinka používa paragraf 363 protiústavné, odpovedal kladne. „Do slova a do písmena,“ potvrdil Mazák.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka s ním však nesúhlasí, Mazákovi poslal otvorený list, ktorý zverejnil aj na sociálnej sieti. V ňom chce pomocou citovania niekoľkých paragrafov Mazákovi dokázať, že sa mýli. Tvrdí, že generálny prokurátor nie je povinný o návrhu konať, len ak návrh podala neoprávnená osoba. V opačnom prípade je o návrhu povinný konať.

Žilinka na sociálnej sieti tvrdí, že diskusia a výmena názorov by mala byť vecná a objektívna a nie zavádzajúca či klamlivá „Je mi veľmi ľúto, že niektoré názory a tvrdenia prezentované predsedom Súdnej rady Slovenskej republiky Jánom Mazákom, týkajúce sa postavenia prokuratúry a oprávnení generálneho prokurátora Slovenskej republiky, ktoré uviedol v rozhovore poskytnutom redaktorke denníka SME dňa 16. novembra 2021, kritérium objektívnosti a najmä odbornosti nielenže nespĺňajú, ale nemožno ich vnímať inak ako zavádzajúce,“ napísal generálny prokurátor.

V liste Žilinka napísal, že považuje za potrebné zaujať stanovisko ku komentárom Mazáka o ústavnoprávnom postavení prokuratúry. “S Vašim tvrdením, že prokuratúra Slovenskej republiky patri do výkonnej moci, čo uznala celá doktrína ústavného práva i špičkoví odborníci, nemôžem súhlasiť, pretože nie je pravdivé a ide o právu odporujúce tvrdenie.”

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak