Type to search

POLITIKA

VÁŽNE pochybnosti okolo Matovičovho poradcu! AKÉ benefity si užíva od štátu?

Hnutie OĽaNO minulý rok získalo víťazstvo v parlamentných voľbách. Ich najsilnejšou agendou bola práve tá protikorupčná. Za posledný rok a pol však vznikli viaceré pochybnosti o naplnení tohto sľubu. Najnovšie vyvoláva otázky aj poradca ministra financií Juraj Lacena, ktorý si užíva benefity od štátu.

Bývalý fitnes tréner Juraj Lacena je od apríla tohto roku asistentom šéfa štátnej pokladnice Igora Matoviča (48). Po jeho boku pravidelne prichádza na rokovania ministrov, pričom dôvera Matoviča k svojmu poradcovi je zjavne vysoká. Týždenník Plus 7 Dní ešte na jar informoval, že mu na čas zveril aj rokovania s odborníkmi, ktoré mali priniesť návrhy na zlepšenie pandemickej situácie či riešenie kauzy očkovacej lotérie.

„Vždy som si Igora vážil ako človeka, aj ako šéfa, ktorý bol profesionálny, čestný, férový. Postupom času sa z nás stali okrem kolegov, priatelia. Neskôr sa naše pracovné cesty rozišli, intenzívnejšie sme spolu začali komunikovať po voľbách,“ opísal Lacena pre týždenník. No o svojich kompetenciách a skúsenostiach toho veľa neprezradil.

Tlačové oddelenie rezortu financií s odvolaním sa na zákony uviedlo, že do funkcie sa dostal bez výberového konania. Bližšie špecifikovať, aké úlohy Lacena plní, odmietli.

V apríli tiež Denník N zistil, že Lacena mal v minulosti okolo seba ľudí, ktorých vyšetrovala polícia. Napríklad bývalého spoločníka vo firme odsúdili aj za ublíženie na zdraví. Matoviča o svojej minulosti vraj informoval. Ten mu podľa všetkého naďalej verí. Len mesiac po publikovaní článku totiž Lacena so štátom podpísal dohodu o používaní služobného auta. Podľa zmluvy mu štát poskytol Volkswagen značky Passat. Povolené má jazdiť ním aj pre súkromné účely. Dokonca mu zaplatia aj výdavky na palivo či pravidelný servis.

Otázky ohľadom nominantov hnutia OĽaNO sa vynorili aj v posledných mesiacoch. Iba v októbri tohto roka odznela kauza riaditeľa Slovenského pozemkového fondu (SPF) Jána Marosza, ktorého vláda vymenovala otáznym diskutabilným spôsobom. Marosz je bývalý poslanec OĽaNO, ktorý aktívne pomáhal šéfovi hnutia Igorovi Matovičovi (48) v predvolebnej kampani.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak