Type to search

POLITIKA

Kolíková triafa vedľa! Žilinka označil jej návrh za ABSURDNÝ!

Edita Silna
Edita Silna dec 06

Policajný zbor oceňuje iniciatívu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej urobiť z hoaxov trestný čin, generálny prokurátor Maroš Žilinka ju označil za absurdnú.

Trestným činom má byť podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za spravodlivé Slovensko, SaS) aj rozširovanie nepravdivej informácie, ktorá môže vyvolať vážne znepokojenie obyvateľstva alebo ho ovplyvniť pri jeho rozhodovaní o závažných celospoločenských otázkach. Pre niekoho zákon z čias komunistickej diktatúry, pre iného fašistický náhubkový zákon, pre ďalších nutnosť, ktorá mala byť prijatá už dávno. Kým Policajný zbor Kolíkovej iniciatívu oceňuje, generálny prokurátor ju označil za absurdnú.

Maroš Žilinka, šéf Generálnej prokuratúry SR, na rezortný návrh reagoval pomerne stroho. Podľa neho je nový trestný čin šírenia nepravdivej informácie prakticky nedokázateľný.

Súhlasí aj trestný sudca z Krajského súdu v Bratislave Peter Šamko. Keďže zákon obsahuje neurčité a ťažko definovateľné pojmy, ktoré by sa dali ľubovoľne ohýbať, Kolíkovej návrh označil za zjavný pokus o zavedenie štátnej cenzúry na iné názory. Dezinformácie sa podľa neho majú porážať v diskusii a nie trestným právom. Podobný názor dokonca prezentovali aj Kolíkovej bývalí spolustraníci, ktorí hovoria o nebezpečnom nápade.

Ak takto človek spôsobí veľkú škodu, ťažkú ujmu na zdraví, smrť, alebo za krízovej situácie, môže dostať trest od štyri do desať rokov. Kolíková dokonca chce trestať aj ľudí, ktorí nepravdivú informáciu šíria opakovane z nedbanlivosti. Tí by v prípade schválenia ministerkinho návrhu mohli čeliť trestu odňatia slobody až na jeden rok.

Kolíková tvrdí, že novým trestným činom sa snaží reagovať na čoraz väčší počet výroby a šírenia nepravdivých informácií, ktoré sa „v tomto období vyrábajú a šíria najmä v súvislosti s pandémiou a ktoré sú svojím dopadom spôsobilé ohroziť životy a zdravie ľudí“.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak