Type to search

POLITIKA

Sudcom s Kolíkovou došla trpezlivosť! Podali na ňu žalobu pre korupčnosť!

Edita Silna
Edita Silna dec 14

Vojna, ktorú ministerka Kolíková vedie proti justícii, neutícha. Zdá sa však, že údery nebude iba rozdávať, ale bude musieť nejaké aj prijať: našla sa odvážna sudkyňa, ktorá Kolíkovú žaluje za paušálne obvinenie názorových oponentov z korupčnosti

Sudkyňa Krajského súdu v Bratislave Dana Jelinková Dudzíková, členka komunikačnej platformy sudnamoc.sk, podala žalobu proti ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej na ochranu slobody prejavu sudcu a na ochranu osobnosti za jej vyjadrenia z 4. novembra 2021 v rádiu Expres. Sudkyňa Jelinková Dudzíková o tom píše na svojom blogu (viď TU). Obrátili sme sa na ňu so žiadosťou o bližšie vysvetlenie.

Jelinková Dudzíková: Fungovanie súdneho systému a organizácia súdnictva patrí medzi témy verejného záujmu, ktoré sa netýkajú iba sudcov a ministerky spravodlivosti, ale každého občana. Preto je vo verejnom záujme, aby pani ministerka diskutovala nielen so sudcami, ale aj so širokou verejnosťou, prípadne aj s generálnou prokuratúrou, advokátskou komorou, jednoducho so všetkými na odbornej a profesionálnej úrovni, čo sa však nedeje.

Nestalo sa to ani vo vzťahu k nám sudcom, ktorí sme kritizovali jej návrh novej „súdnej mapy“. Kritizovali sme ho vecne, na odbornej úrovni, dali sme hromadnú pripomienku a chceli sme dosiahnuť, aby bol ten návrh prepracovaný, s cieľom čo najlepšieho fungovania súdneho systému. Boríme sa s nedostatkom dôvery, to je spôsobené aj tým, že sú veľké prieťahy v konaniach a báli sme sa, že nová súdna mapa, tak ako ju pani ministerka navrhuje, to ešte všetko zhorší. Kládli sme na stôl odborné argumenty, veď nás bolo tisícsto, ktorí sme dali hromadnú pripomienku, a tristopäťdesiat, ktorí sme podpísali otvorený list sudcov.

Odpoveďou pani ministerky bolo to, že vo verejnom priestore sa nevyjadrovala k meritu veci a k našim pripomienkam, ale uchýlila sa k tomu, že začala nálepkovať svojich názorových oponentov spomedzi sudcov. V rádiu Expres začiatkom novembra nám dala tri nálepky: jedna je, že sa bojíme, že stratíme prestíž, druhá je, že sa nám nechce ísť do zmien, lebo sme pohodlní, a tá tretia, že sme skorumpovaní.
Podľa nej sa medzi nami nachádza skupina skorumpovaných sudcov. Je tragické, ak ministerka spravodlivosti, ktorá nesie zodpovednosť za výkon spravodlivosti, vo verejnom médiu povie, že časť sudcov je skorumpovaná, a že práve tí skorumpovaní sú kritikmi novej súdnej mapy.

Ja som preto pani ministerke napísala list, v ktorom som ju žiadala, aby tieto slová vysvetlila, a aby menovite uviedla, ktorí zo sudcov, ktorí kritizujú jej návrh novej súdnej mapy, sú skorumpovaní. V prípade, že má o niečom takom vedomosť, ak vie o niekom, že je skorumpovaný, tak má povinnosť podať trestné oznámenie – to je vo verejnom záujme. Nemôže však ona, ktorá má na starosti okrem iného aj dôveryhodnosť justície v očiach verejnosti, takýmto spôsobom paušálne napadnúť veľkú časť sudcov, ktorí sa snažia konštruktívnou kritikou o dialóg.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak