Type to search

DOMÁCE

Zimnica, teplota a bolesti kĺbov! Krčméry vysvetľuje nežiadúce účinky po tretej dávke

U niektorých Slovákov sa až pri posilňujúcej tretej dávke objavili vedľajšie účinky. Pritom pri prvých dvoch bolo všetko v poriadku. Profesor Vladimír Krčméry vysvetľuje, čo je za tým!

Aj na Slovensku sa objavili prvé prípady doteraz najinfekčnejšieho omikron variantu, ktorý spôsobí ďalšiu vlnu pandémie. Dve dávky očkovania pred novou mutáciou nestačia, no s treťou posilňujúcou dávkou prišli aj prvé problémy. Ako píše portál tvnoviny.sk, ozvali sa im viacerí ľudia, ktorí po dvoch dávkach vakcíny nemali žiadne problémy a vedľajšie účinky prišli až po tretej dávke.

Napríklad šesťdesiatnik Ladislav z Nitry najprv dostal dve vakcíny od spoločnosti AstraZeneca a nemal žiadne vedľajšie účinky. Tretiu dávku dostal od firmy Pfizer a hneď prišla zimnica, zvýšená teplota, bolesti kĺbov a svalov.

Vo všeobecnosti sa najviac reakcií po očkovaní objavuje pri prvých dávkach. Ako je teda možné, že niektorí majú ťažkosti až po tretej vakcíne? „Registrujeme aj závažnejšie nežiadúce účinky najmä u tých ľudí, ktorí po prvej dávke prekonali symptomatický kovid a potom dostali ďalšie dávky. Ale aj u tých, ktorí sa dali zaočkovať po prekonaní ochorenia, čo je spôsobené tým, že perzistuje vysoká protilátková odpoveď po prekonaní infekcii. Ďalším vysvetlením je individuálna reakcia po prekonaní iných respiračných vírusov, kde môže byť skrížená protilátková odpoveď s nekovidovými komponentmi,“ ozrejmil pre tvnoviny.sk profesor Vladimír Krčméry.

Je možné, že očkovanie sa treťou dávkou neskončí. Vo svete sa už čoraz častejšie skloňuje aj štvrtá dávka. Generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer Albert Bourla naznačil, že štvrtá dávka bude potrebná ešte skôr, ako pôvodne počítali. Prvé odhady hovorili 12 mesiacov od tretej dávky.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak