Type to search

POLITIKA

Hegerov nápad skončil TOTÁLNYM fiaskom! Elitný vyšetrovateľ si neodpustil drsný komentár

Edita Silna
Edita Silna jan 06

Napätá situácia v bezpečnostných zložkách krajiny a nedôvera ľudí v spravodlivosť mala za následok vznik komisie na obnovu dôvery v právny štát. Premiér Eduard Heger si od nej sľuboval zníženie vplyvu mafie v orgánoch činných v trestnom konaní. Komisia ale nemala dlhú trvácnosť. Najnovšie si na ňu posvietil aj bývalý elitný vyšetrovateľ Jozef Šátek.

Heger v rozhovore pre TASR oznámil, že rokovania v rámci skupiny sa prerušili. Vláda sa jej vraj bude venovať po tom, ako sa vyrieši boj s pandémiou. Výsledkom doterajšej činnosti malo byť 17 riešení týkajúcich sa fungovania súdov, polície a prokuratúry. „Pracovnú skupinu tým de facto rozpustil,“ píše občianske združenie VIA IURIS na sociálnej sieti.

Nejasnosti ohľadom činnosti pracovnej skupiny a jej výsledkov vraj preto nevysielajú dobrý signál smerom k verejnosti: „Cieľom skupiny mala byť obnova dôvery v právny štát. Doterajšie kroky premiéra však za snahu o obnovu dôvery v právny štát nemôžeme považovať.“

Šátek zašiel ešte ďalej a vznik skupiny označil nepeknými slovami. Podľa neho bolo vytvorenie skupiny iba mediálne riešenie problému a pokus o jeho časové odsunutie, ktorý mal podľa následného rozpustenia vyšumieť do prázdna: „Veď vyriešiť vysokú celospoločenskú nedôveru občanov v právny štát jednou ad hoc vytvorenou “odbornou skupinou” je infantilný nápad.“

Jednotliví členovia tejto, podľa Šáteka značne nesúrodej skupiny, sa vraj verejne vyjadrili, že o žiadnom opatrení sa nediskutovalo dostatočne a k žiadnemu neboli prijaté záverečné stanoviská. „Takže samotní členovia skupiny nevedeli ani presne určiť rozsah nimi prerokovávaných návrhov a ani znenie týchto záverečných opatrení, keďže o týchto nikdy ani nehlasovali,“ napísal exvyšetrovateľ na sociálnej sieti v statuse.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak