Type to search

POLITIKA

Trik či príprava na inváziu? Putinov nečakaný krok neveští nič dobré

Edita Silna
Edita Silna jan 19

Rusko začiatkom tohto roka znížilo počet ľudí na svojich diplomatických zastupiteľstvách na Ukrajine. Napísal to v utorok denník The New York Times (NYT) s tým, že ide “o možný kľúč k ďalšiemu postupu” ruského prezidenta Vladimira Putina v kríze súvisiacej s Ukrajinou.

Podľa NYT toto opatrenie môže byť sčasti propagandou, sčasti prípravou na konflikt s Ukrajinou alebo aj trikom, uviedli nemenovaní predstavitelia Ukrajiny a USA, ktorí súčasne poznamenali, že môže ísť aj o všetky tri možnosti súčasne.

Prvý odsun sa uskutočnil 5. januára, keď skupina 18 ľudí – väčšinou detí a manželiek ruských diplomatov – nastúpila do autobusov a vydala sa na 15-hodinovú cestu do Moskvy.

V nasledujúcich dňoch z Ukrajiny odcestovalo ďalších asi 30 ľudí – z Kyjeva i z konzulátu v Ľvove na západnej Ukrajine. Diplomati na dvoch ďalších ruských konzulátoch dostali pokyn, aby sa pripravili na odchod z Ukrajiny.

NYT konštatuje, že odchod diplomatov a ich rodín sa odohral tak, že „Rusi s najväčšou pravdepodobnosťou vedeli, že si to všimnú aj Američania a Ukrajinci“. Uskutočnil sa súčasne týždeň pred začiatkom diplomatických rokovaní týkajúcich sa aj hromadenia ruských jednotiek na ukrajinskej hranici.

Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok oznámil, že ruské sily a technika začali prichádzať do Bieloruska na spoločné vojenské cvičenie, ktoré sa bude konať na dvoch miestach: na západe Bieloruska neďaleko hraníc s Poľskom a Litvou, ktoré sú členskými štátmi NATO, a pozdĺž ukrajinských hraníc. NYT konštatuje, že by to mohla byť ďalšia príprava na inváziu.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak