Type to search

POLITIKA

Predčasné voľby chce viac ako POLOVICA Slovákov, aj väčšina voličov Kollára!

Prieskum preferencií a aktuálne nálady spojené s predčasnými voľbami merala agentúra AKO exkluzívne pre diskusnú reláciu televízie JOJ. Agentúra zbierala dáta medzi 10. a 17. januárom.

Podpora politických strán sa príliš nezmenila. O jedno percento si pohoršil Hlas – SD, pričom prvú trojku uzatvárajú strany SaS a Smer. Strany Aliancia, ĽSNS, Za ľudí a SNS. Pod čiarou zvoliteľnosti by skončili strany: Aliancia 4%, SNS 3,6%, ĽSNS 2,9%, Za ľudí 2,2%.

Agentúra AKO vo svojom prieskume priniesla informácie o dopyte po predčasných voľbách. Podľa agentúry je „určite“ za predčasné voľby 35,2 percenta ľudí a predčasné voľby by „skôr“ privítalo 17 percent ľudí. Naopak, proti skráteniu volebného obdobia parlamentu je 27,3 percenta ľudí a skôr proti skráteniu obdobia je 17,3 percenta oslovených. Tých, ktorí nevedeli odpovedať bolo 3,6 percenta.

Podľa názoru voličov jednotlivých politických strán by za predčasné voľby boli najviac voliči strán Republika a to 96%, ĽSNS 85%, Hlas-SD 83%, Smeru 81%. Z druhej strany, najnižšiu podporu majú predčasné voľby u voličov OĽaNO 11%, KDH 13%, PS 25%, a SaS 29%. Najviac zo strán vládnej koalície podporujú predčasné voľby voliči Sme rodina. „Určite“ ich chce 40 percent a ďalších 19 percent opýtaných ich chce „skôr.“

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak