Type to search

POLITIKA

Matoviča dobehla minulosť! TOTO kedysi vravel o vojenských základniach s Naďom po boku

Edita Silna
Edita Silna jan 24

V roku 2019 mal v prípade výstavby vojenských základní na Slovenskom území veľmi jasné stanoviská. Líder OĽaNO Igor Matovič sa totiž ešte pred voľbami na tlačovej konferencii zaprisahal, že ak budú vo vláde, akákoľvek výstavba vojenských základní u nás bude musieť prejsť cez referendum. Zdá sa však, že toto vyjadrenie a zachované video z neho predsedu vládneho OĽaNO teraz dobehli a opozícia ho v ňom veselo griluje a pýta sa, či náhodou neobrátil kabát.

Vláda Eduarda Hegera už síce dnes hovorí o Američanoch ako o dôveryhodnom strategickom partnerovi, no kedysi ich Matovič až takto lichotivo nevnímal a počastoval ich skutočne inými charakteristickými vlastnosťami. “USA spôsobili to, že rozvrátili krajiny ako Líbyu, ako Irak, následne Sýriu, Egypt. Na troskách týchto rozvrátených štátov vznikol Islamský štát a stovky tisíc ľudí zbytočne zomreli,” povedal ešte v roku 2019 Matovič.

“Precitol som z toho, že USA sú garantom bezpečnosti a zárukou medzinárodnej stability. Podľa môjho názoru, USA sú dnes chaos svetovej politiky a nie jej majákom,” znie ďalšie vyjadrenie Matoviča z tohto obdobia, o ktorých opozícia nevie, či ich vôbec má brať vážne.

Neistotu v opozícii vyvoláva aj samotný web OĽaNO, ktorý ešte v roku 2019 zverejnil článok “Pravda o “amerických základniach” na Slovensku. V ňom sa nechal počuť viackrát o tom, že ak bude jeho hnutie vládnuť, bude musieť niečo také podliehať referendu.

“Môžem potvrdiť, že ak bude hnutie OĽANO vo vláde, tak tu bez predchádzajúceho súhlasu ľudí v referende žiadne zahraničné vojenské základne nebudú. Voláme však po zodpovednom prístupe, odmietame klamanie a strašenie ľudí. Aj preto vyzývame ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka, aby zverejnil najdôležitejšie témy, o ktorých sa pri vyjednávaní rokuje a tiež obhajované pozície SR. Záujem verejnosti je pochopiteľný a treba jej vyjsť v ústrety,” píše sa na webe.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak