Type to search

DOMÁCE

Krčméry NAROVINU! Zlé aj dobré správy: “Viem, kedy sa skončí pandémia.”

Slovensko čaká ťažký priebeh omikronu, pretože máme málo zaočkovaných a imunita po prekonaní nestačí. Treba sa pripraviť na možnosť, že nemocnice sa zaplnia tak, ako to bolo v druhej a tretej vlne.

“Rokujeme, ako nastaviť opatrenia na príchod omikronu. Snažíme sa upraviť karanténu a nejakým spôsobom aj testovaciu stratégiu. Omikron v každej krajine prebieha inak. Okolité štáty už majú veľké množstvo prípadov. Slovensko sa veľmi ťažko porovnáva s Rakúskom, Českom, Maďarskom, pretože počet zaočkovaných u nás je výrazne nižší,” povedal v úvode Krčméry.

“Ministerstvo zdravotníctva má núdzové riešenie. Má pripravené liečebné zariadenia, napríklad kúpele, kde by mohli byť tie ľahšie prípady, aby sa nezahltil systém. Ťažšie prípady budú v nemocniciach na reprofilizovaných lôžkach. Karanténa sa dá skrátiť na nejakých 7 alebo 5 dní – v tomto nie sme zatiaľ jednotní. Ďalšia vec je, že Slovensko mešká, ale to je dobre, pretože sme sa mohli nadýchnuť. Keby prišiel omikron ešte pred Vianocami, ako napríklad v USA a v Británii, tak si vôbec nevydýchneme.”

“Horšie správy sú, že omikron prebieha benígne v krajinách, ktoré majú 90-percentnú zaočkovanosť a my medzi také zďaleka nepatríme. Zaočkovaní troma dávkami majú len veľmi ľahký priebeh, ťažšie prebieha u ľudí s jednou alebo dvoma dávkami a veľmi ťažký priebeh môže mať u úplne neočkovaných. Bojím sa, že na Slovensku sa naplnia nemocnice, JIS-ky aj ventilácie. Preto aj vláda sa teraz snaží maximálne stimulovať a zvyšovať počty očkovaných. Máme tri priority v očkovaní – po prvé sú to prvé dávky, po druhé deti a po tretie sú to tretie dávky.”

“Odhadujem, že pokojné časy nastanú koncom apríla, začiatkom mája. V lete tá situácia bude lepšia. Bude sa dať ísť na dovolenku prakticky bez obmedzení. Potom zase na jeseň sa to zhorší – ľuďom automaticky klesá imunita, nie je toľko slnečného žiarenia. D vitamín sa vám tvorí, len keď ste 20 minút na slnku v kombinácii s pohybom a to už je ťažké v novembri, decembri dosiahnuť.”

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak