Type to search

POLITIKA

Nespokojný občan obce upozornil na machinácie poslankyne OĽaNO. Teraz jej hrozí väzenie!

Starostke obce Kunerad a zároveň parlamentnej poslankyni Monike Kaveckej (OĽaNO) hrozí väzenie. Do problémov sa dostala pre nájomné byty. Polícia ju obvinila z machinácie pri obstarávaní ich výstavby. Niektorí miestni vravia, že to robila „na hulváta“.

Na prípad už pred niekoľkými mesiacmi poukázala Nadácia Zastavme korupciu. Spoločnosť F. A. A. C. Consulting sa k zákazke za viac ako tri milióny eur mala dostať pomocou pozemku, ktorý vopred získala do dlhodobého prenájmu. Stalo sa tak ešte pred súťažou.

Porušenie zákona konštatoval aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) a Kuneradu uložil pokutu 30-tisíc eur. Podľa úradu, okrem iného, postupoval kontrolovaný v rozpore s princípom transparentnosti, nediskriminácie hospodárskych subjektov a rovnakého zaobchádzania. Poukázal tiež na požiadavku, aby uchádzači v čase predkladania ponúk mali vo vlastníctve pozemok alebo nájomnú zmluvu naň. Stalo sa tak za situácie, keď v predchádzajúcom období Pozemkové spoločenstvo Bývalí urbárnici obce Kunerad, ktorých podpredsedníčkou bola vtedy Kavecká (v súčasnosti je predsedníčkou, pozn. redakcie), prenajali svoj pozemok spoločnosti F. A. A. C. Consulting. A to s cieľom výstavby dotknutých nájomných bytov.

„Daného uchádzača zvýhodnil kontrolovaný tým, že mal ešte pred začatím predmetného verejného obstarávania prenajaté pozemky na výstavbu uvedeného nájomného bytového domu, a teda vedel predložiť ponuku, ktorá obsahuje aj čísla parciel, na ktorých sa predmetná výstavba uskutoční, v lehote na predkladanie ponúk,“ zdôvodnil svoje rozhodnutie ÚVO. Podľa neho tak boli znevýhodnení ostatní potenciálni uchádzači, ktorí nemali zabezpečené rovnaké podmienky v predmetnom postupe zadávania zákazky ako firma F. A. A. C. Consulting, pričom uvedené porušenia zákona o verejnom obstarávaní mali vplyv na jeho výsledok.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak