Type to search

DOMÁCE

Kľúčové zistenie! Rozpad spoločnosti už o niekoľko rokov, je tu však nádej

Skupina vedcov použila počítač a svoje znalosti o trendoch, aby predpovedala, kedy sa spoločnosť začne rúcať – a ich odpoveď nie je taká vzdialená, ako by sme čakali.

Ako píšu britské noviny Daily Star, vedecké pozorovanie uskutočnila skupina vedcov z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) pred viac ako piatimi desaťročiami. Podľa ich zistení predpovedali, že v roku 2040 sa spoločnosť rozpadne. Skupina skúmala údaje z rôznych faktorov vrátane populácie, využívania prírodných zdrojov a spotreby energie. V roku 2009 urobil iný tím výskumníkov podobnú štúdiu, ktorú zverejnil American Scientist.

„Výsledky modelu boli aj o 35 rokov neskôr až na pár výnimiek takmer rovnaké,“ uviedli. Predpovede neboli vyvrátené a zdá sa, že sú celkom presné. V roku 2020 tieto ich predpoklady potvrdila holandská výskumníčka Gaya Herrington.

„Myslela som si, že kontrola údajov desaťročia starého modelu oproti empirickým pozorovaniam by mohlo byť zaujímavým cvičením,“ povedala Gaya, ktorá pracuje v nadnárodnej účtovníckej firme. Skúmala predpovede z roku 1972 a porovnávala ich so súčasnými údajmi. Odhalila najhorší možný scenár – zastavenie hospodárskeho rastu na konci tohto desaťročia a kolaps približne o desať rokov neskôr.

Gaya si posvietila na to, ako by meniace sa postoje a zvyky mohli zmeniť toto smerovanie. „Kľúčovým zistením mojej štúdie je, že stále máme možnosť prispôsobiť sa scenáru, ktorý nekončí kolapsom. Inovácie v podnikaní spolu s vývojom vlád a občianskej spoločnosti poskytujú ďalší pohľad na aktualizáciu modelu. Musíme mať snahu o vytvorenie udržateľnejšieho sveta,“ dodala.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak