Type to search

DOMÁCE

Kauza Dominika Dána napreduje! Obvinia zo zločinu exministra Kaliňáka?

Vyšetrovateľ začal vo veci trestné stíhanie pre podozrenie zo spáchania činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

Kauza známeho slovenského spisovateľa Dominika Dána, ktorého v auguste 2020 vyhodili z ministerstva vnútra, nekončí. Prípadom sa aktuálne zaoberá polícia, informuje hnonline.sk.

Známy spisovateľ detektívok si údajne chodil do práce len po výplatnú pásku. Fungovať to tak malo dlhé roky. Dominik Dán patrí pritom medzi najúspešnejších slovenských spisovateľov. Jeho knihy o vraždárskej partii sa stali bestsellermi. Jeho pravé meno verejne známe nie je, píše pod pseudonymom Dominik Dán.

Je známe, že Dominik Dán je policajtom a práve zo svojej dlhoročnej praxe čerpá pri písaní detektívok. Vyšlo však najavo, že okrem písania bol zamestnancom ministerstva vnútra. Zaradený bol na tlačovom odbore, no údajne tam nemal ani pracovný stôl a podľa zistení TV Markíza zarábal v hrubom cez dvetisíc eur.

Krajská kriminálka v Bratislave začala vlani v októbri v tejto veci trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. „Dopustiť sa ho mali zodpovedné osoby v pozícii zamestnanca Ministerstva vnútra SR zodpovedné za kontrolu služobnej činnosti,“ vysvetlil HN hovorca krajskej polície Michal Szeiff s tým, že trestné oznámenie v tejto veci podala písomne fyzická aj právnická osoba.

Polícia podľa portálu zatiaľ nespresnila, akú škodu mal možný páchateľ či páchatelia svojím konaním spôsobiť. Neznámy zatiaľ zostáva aj okruh podozrivých osôb. Keďže išlo o poradcu ministra, nie je vylúčené, že obvinenie by mohlo byť vznesené voči Robertovi Kaliňákovi, uvádza portál. Ten v minulosti priznal, že Dominika Dána stiahol do svojej kancelárie práve on.

Poradca ministra je podľa Kaliňáka civilné zamestnanie, čo by znamenalo, že keby Dán vystúpil z policajného zboru, musel by ísť do civilnej tabuľky. V takom prípade by poberal výsluhový dôchodok aj plat poradcu. „Proti tomu sa však ohradil a povedal, že radšej bude na policajnej tabuľke, aby nezvyšoval náklady,“ tvrdí Kaliňák, podľa ktorého tak škoda vzniknúť nemohla. Nateraz sa preto neobáva ani možného obvinenia. „Úprimne musím povedať, že pri čo i len trojpercentnom zdravom rozume vyšetrovateľa žiadna takáto obava nemôže byť,“ uviedol pre HN exminister vnútra.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak