Type to search

DOMÁCE

Extrémne zdražovanie Slovensko ZOMELIE! Vláda už nespraví nič

Edita Silna
Edita Silna feb 13

Prečítajte si komentované spravodajstvo o najdôležitejších udalostiach za posledných sedem dní.

Slovensko zomelie šesťpercentná inflácia. Prudšie zdražovanie zažila krajina naposledy v roku 2003. Mladý devätnásťročný človek počas svojho života ešte nezažil taký prudký rast cien ako prežije v tomto roku.

A to nie je jediná zlá správa. Vláda so súčasným zdražovaním nespraví nič. Populistické opatrenia susedných krajín buď nič neriešia alebo sú extrémne drahé. Maďarské cenové stropy z krátkodobého pohľadu okrešú zisky prosperujúcich obchodných reťazcov a čerpacích staníc.

Nižšie dane by z dlhodobého hľadiska zvýšili najmä marže obchodných reťazcov. Štát zároveň príde o stovky miliónov eur. Chýbajúce peniaze si politici bez problémov požičajú a súčasné zdražovanie nenápadne prenesú na plecia budúcich generácií.

Pred vysokou infláciou sa dá ubrániť jedine zvýšením platu. Iba tak si bežný pracujúci človek udrží svoju kúpyschopnosť. Pri úsporách, ktoré sú uložené v bankách, je nutné zmieriť sa so znížením kúpnej sily ušetrených eur. Úroky v bankách sa totiž pohybujú okolo pol percenta za rok. Ročné zhodnotenie vo výške 0,8 percenta je možné dosiahnuť len pri úsporách, ktoré sa začínajú na sume desaťtisíc eur.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak